Fuerteventura

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een molina voor de gofio.

Fuerteventura,
Spanje


Op deze foto zie je een molina, een open molentje dat op de Canarische eilanden vooral gebruikt wordt om meel te malen voor de gofio.

Gofio wordt gemaakt van geroosterde granen (meestal tarwe of maïs ) of andere zetmeelrijke planten. Het is een belangrijk ingrediënt in de Canarische keuken. Canarische emigranten hebben het gebruik ervan bekend gemaakt in het Caribisch gebied, de westelijke Sahara, Argentinië, Uruguay en Chili. Canarische zeelieden ontdekten dat het lange periodes kan worden opgeslagen.

Roosteren van het graan voor het malen heeft het voordeel dat eventuele schimmels vernietigd worden. Door het roosteren wordt het meel ook beter verteerbaar.

Gofio is een heel veelzijdig product dat kan worden toegevoegd aan soepen, stoofschotels, desserts, ijs, sauzen, en nog veel meer. Het is rijk aan vitaminen, eiwitten, vezels en mineralen. Gemengd met een beetje water en suiker en gekneed kan het deeg ook zo worden gegeten. (Wiki bedankt voor deze info!)