Bilbao

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bekijk de Puente Viscaya ook eens van bovenaf

Bilbao,
Spanje


De Puente Viscaya over de rivier de Nervíon is de oudste zweefbrug ter wereld, gebouwd in 1893. Hij ligt in het havengebied ten Noorden van Bilbao en verbindt de plaatsjes Potugalete aan de westelijke oever met Getxo op de oostelijke.
De archtitect Alberto Palacio was een leerling van Eiffel wat op [url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/spanje/bilbao/reisreporter/fotos/383260.html" target="_blank"]deze foto [/url]goed te zien is. Eiffel heeft nog speciaal zijn goedkeuring verleend toen er twijfels ontstonden over de stevigheid van het ontwerp.
Sinds 2006 staat deze brug op de werelderfgoedlijst van UNESCO
De brug bestaat uit twee stalen pijlers, op elke oever éen, met daartussen een overspanning van 45 meter hoogte, hoog genoeg om het scheepvaartverkeer onbelemmerde doortocht te geven.
Onder de overspanning hangt een gondel bestaande uit 2 cabines voor voetgangers en fietsers, met daartussen een laadvloer waarop per keer maximaal 6 auto's passen. Deze wordt mbv stalen kabels naar de andere kant getrokken, een traject van 164m.
Zo'n overtochtje van 1 1/2 minuut is al de moeite waard; maar sinds 1999 is het ook mogelijk om de brug van bovenaf te bekijken.
Aan weerskanten bevindt zich in de pijlers een lift die je voor een paar euro naar een platvorm bovenop de overspanning brengt. Het is zelfs mogelijk om via een houten plankier in een stalen kooiconstructie naar de overkant te wandelen op een hoogte van bijna 50 m.
Zeker bij helder weer is het uitzicht boven beslist de moeite waard.
Als (1x /8minuten) de gondel onder je doorglijdt sta je wel even mee te trillen...