Duurzamer reizen: hoe kies ik mijn souvenir met zorg?
Koperkleurige beeldjes van de Eiffeltoren of Scheve Toren van Pisa, matroesjka’s uit Rusland en Vrijheidsbeeldjes uit New York; kitsch souvenirtjes zijn nog altijd mateloos populair onder toeristen. Toch mogen we het belang van souvenirs niet onderschatten. Ze dragen in grote mate bij aan het in leven houden van reisherinneringen. Zo zoek jij jouw souvenirs zo zorgvuldig mogelijk uit.
1. Koop lokaal gemaakte souvenirs
Je kunt ervoor kiezen om je souvenirs massaal in één keer in te slaan in een typische toeristenwinkel. Het is lekker makkelijk en je hoeft niet al teveel moeite te doen. Het nadeel is alleen dat het veel minder persoonlijk is en je niet eens weet of je souvenir wel in het land waar je bent, gemaakt is. Misschien is het wel in China geproduceerd! Probeer daarom jouw souvenirs zo lokaal mogelijk te kopen. Ga voor dat houten Boeddhabeeldje op die markt in een klein Thais dorpje, in plaats van een ‘I love Bangkok’-shirt.
2. Zelfgemaakte souvenir
Al eens gehoord van Vacation with an Artist? Dit online platform koppelt jou
aan een ambachtsman of -vrouw in het buitenland, die jou in zijn of
haar studio de kneepjes van het vak bijspijkert. Leer bijvoorbeeld
speelgoed maken in Buenos Aires, kalligraferen in Kyoto
of houtstempelen in Hanoi. Als het goed is, houd je er óók nog een
prachtig, zelfgemaakt souvenir aan over!
3. Maak snapshots
In plaats van altijd maar weer je fotocamera erbij pakken, zou
je ook eens kunnen proberen om een mental snapshot te
creëren. Trek minstens tien minuten uit, ga ergens zitten, neem de
geuren, kleuren en andere invloeden in je op, en geniet van het
moment. Je zou zelfs een geluidsrecording kunnen maken met je
smartphone, waardoor je je mental snapshot thuis nóg meer
tot leven laat komen. Geniet dus nét even wat langer van dat
paradijselijke strand op Sri Lanka in plaats van meteen weer je camera
erbij te pakken.
4. Probeer cliché souvenirs te vermijden
Je herkent het vast wel: je bent op een bestemming en ziet in de souvenirwinkels dat overal exact hetzelfde wordt verkocht. Het is de truc om dit soort clicé souvenirs te vermijden, wat heb je er tenslotte aan? Ga bijvoorbeeld niet voor een Eiffeltoren-sleutelhanger tijdens je bezoekje aan Parijs. Ga daarvoor in de plaats voor een schilderijtje van een straatverkoper. Veel persoonlijker en unieker toch?
5. The bigger the better… of niet?
Een met mozaïek ingelegde schaal uit Turkije, een didgeridoo uit Australië, een grote ham uit het Spaanse Baskenland; je wilt zulk speciaal mogelijke souvenirs inslaan. Het is natuurlijk leuk om grote spectaculaire souvenirs te kopen, maar grote nadelen zijn dat er veel gesjouw bij aan te past komt en je je blauw betaalt. Of… misschien is jouw souvenir wel illegaal om te vervoeren. Kijk daarom altijd naar of het souvenir écht van toevoegende waarde voor jou is en of er een halfjaar later nog steeds blij mee bent. Kijk ook naar mooie kleinere souvenirs; the bigger is not always the better!
Nog duurzamer reizen?
Wij hebben een duurzame miniguide samengesteld. Hierin laten we je zien dat je met slechts een kleine aanpassing in je reisleven een grote impact kunt maken. We tippen jou bijvoorbeeld hoe jouw geld terecht komt bij de locals. Het artikel hierover lees je hier.
Hoofdafbeelding: Gawrav Sinha, iStock