bardenas-reales

Foto door Reisreporter agrotewal

Spanje is van een van de meest populaire vakantiebestemmingen gelegen in Zuid-Europa, met meer dan 47 miljoen inwoners. Het land hoort tot de vijftig grootste landen ter wereld. Het grootste deel van het gebied ligt op het Iberisch schiereiland, maar de Canarische eilanden en de Balearen horen ook bij bardenas-reales. In het hele land worden er wel vijf officiële talen gesproken. bardenas-reales is veelzijdig met zijn bergen, meren, zeeën, kliffen, costa’s, wijngebieden, valleien en vulkaanlandschappen.

Regenachtige vissersdorpen in Galicië, stappen en over Plaza Mayor lopen in de hoofdstad Madrid, zonnen aan de kust van de Middellandse Zee, flamencodansen in Andalusië en cultuurhappen in Barcelona zijn slechts paar mogelijkheden. Als derde grote stad is het minder toeristische Valencia zeker de moeite waard. De vierde stad Sevilla, voormalig cultureel hoofdstad, biedt koninklijke paleizen, oude kathedralen, gezellige flamengobars en moderne gebouwen. In het Zuiden ligt Málaga, eveneens een veelzijdige stad rijk aan gastronomie, met zandstranden,  gezellige strandtentjes en historische bezienswaardigheden.

Het mag duidelijk zijn: bardenas-reales is een land met een rijke historie en prachtige cultuur. Op het gebied van kunst komt het land niets te kort, je kent het wel: Picasso, Goya, Dalí …  Maar behalve bezienswaardigheden in het binnenland, bieden de kusten en de eilanden van bardenas-reales je nog meer. Een strandvakantie is een aanrader, bijvoorbeeld aan de Costa Brava, Costa del Sol of misschien wel Tenerife op de Canarische eilanden of Mallorca op de Balearen. Je vindt op de Canarische eilanden naast de stranden ook bossen en natuurparken. Op de Balearen moet je zijn voor de stranden en de blauwe baaien.  

Naast de cultuurvakanties en strandvakanties is het ook het land van Europa’s meest gevierde en gevarieerd op gastronomisch gebied: Paëlla het typisch Spaanse gerecht, Tapas de kleine borrelhapjes gemaakt van verschillende ingrediënten en natuurlijk de lekkere wijnen. Als je al op een terrasje zit, vergeet dan niet de Sangría te proeven.

Voor gezinnen met kinderen, voor jongeren die willen feesten, maar ook voor natuur- en cultuurliefhebbers. Met veel uiteenlopende culturen, klimaten en eetgewoontes, is bardenas-reales gepassioneerd, verfijnd en toegewijd aan het goede leven.

Informatie over bardenas-reales

Beste foto's & tips van bardenas-reales

'1092973' door wisseschout '1092973' door wisseschout

Spanjebardenas-reales

Spanjebardenas-reales

Burgerlijke...ongehoo

wisseschout

Het park Bardenas reales mag je alleen bezoeken van zonsopgang tot zonsondergang. Omdat er geen controle bij de ingang is zijn we toch vlak voor de zon opkwam het park ingereden. We wilden de bergen roze/rood zien kleuren. We stonden er nog maar net of er kwam controle. Of we stiekem met de camper hier hadden overnacht. Nee we hebben op de officiële camperplek bij het dorp gestaan. En toen was het goed. Pfff. Gelukkig.

'1092345' door Willemien '1092345' door Willemien

Spanjebardenas-reales

Spanjebardenas-reales

Leemheuvel in de...Ba

Willemien

De belangrijkste bezienswaardigheid is het nabij Tudela gelegen Parque National de Bardenas Reales, een semi-woestijnachtig landschap in de provincie Navarra. Helaas is het regenachtig weer en is de lucht donker. De ingang van het park is bij het dorpje Arguedas. In het park verlaten we de verharde weg en rijden de rondweg langs het gedeelte van de Bardenas met de naam La Blanca Baja. De meest bekende en herkenbare “leemheuvel” is de Cabezo de Casteldetierra. Deze heuvel staat symbool voor de Bardenas. De vormen van de leemheuvels zijn hoofdzakelijk geel van kleur, grillig en mooi om te zien. Door de regen glanst de vettige leem. Boven ons hangen zware buien en de regen brengt veel stof en leem mee naar beneden. In het park zijn ook veel bewegwijzerde routes om te wandelen. Voor is het niet het goede moment om te wandelen. De leem blijft aan de schoenen plakken.

'1063407' door agrotewal '1063407' door agrotewal

Spanjebardenas-reales

Spanjebardenas-reales

Op de fiets door...Ba

agrotewal

Niet eens zo ver weg van ons eigen kikkerlandje ligt de grootste woestijn van Europa. In het zuidoosten van Navarra, dichtbij de stad Tudela ligt Bardenas Reales. Het is een natuurpark van maar liefst 42.500 ha groot. Het gebied bestaat voornamelijk uit rotsen en steen, waar moeder natuur de mooiste vormen heeft gecreëerd. Door erosie is er een bijna maanachtige wereld ontstaan vol met ravijnen, hoogvlakten en afgelegen steile rotsen. Op de foto zie je twee fietsers staan bij een infobord, vlakbij de bekendste rots Castildetierra. Jammer genoeg kon ik zelf niet fietsen daar omdat ik kort daarvoor mijn enkel verzwikt had. Ik ga zeker een keer terug om te genieten van een gedeelte van Spanje waar toerisme nog in de kinderschoenen staat. Een bezoek aan dit mooie park is gratis, zelfs voor parkeren worden geen euro's in rekening gebracht. Het park is open van 8.00 uur tot een uur voor zonsondergang. Via de ingang bij Arguedas ben je het snelst bij de imponerende rots van mijn foto. In Arguedas zijn ook nog rotswoningen te vinden en een echte camperplek. ( de coördinaten daarvoor zijn N42.1727 en W1. 5913) Het Natuurpark Bardenas Reales telt meer dan 700 km paden, onverharde wegen en trekpaden voor vee, zeer geschikt voor wandel- en fietsliefhebbers. Aanbevolen wordt echter om het eerste bezoek aan dit natuurgebied onder begeleiding van gespecialiseerde gidsen te doen. Zij voorkomen niet alleen dat u in deze woestijn verdwaald, maar maken u ook wegwijs in dit landschap waarvan de flora en fauna meer doen denken aan die van de Afrikaanse woestijn dan aan die van het noorden van het Iberische Schiereiland. In een ver verleden was het een paradijs voor krokodillen en schildpadden. Vandaag de dag leven er adelaars, gieren, uilen, grote trappen, vossen, wilde katten, genetkatten, amfibieën en reptielen tussen struikgewas, sisalplanten, brakke grond en velden met espartogras. ( met dank aan de site: zo is Navarra)

Laat kaart zien