Barcelona

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

La fachada de la Pasión

Barcelona,
Spanje


In het voorjaar was ik voor mijn werk kort in Barcelona. Helaas te weinig vrije tijd om de stad (opnieuw) uitgebreid te verkennen. Wel tijd om even langs de Sagrada Familia te lopen om met eigen ogen te zien hoe ver de bouw van dit meesterwerk van Gaudí inmiddels is gevorderd.

De Sagrada Familia heeft drie gevels vol symboliek: de Nativity façade (La fachada del Nacimiento), de Passion façade (La fachada de la Pasión) en de Glory façade (La fachada de la Gloria).

De Nativity façade, die de geboorte van Christus uitbeeldt, is als eerste voltooid; de bouw begon in 1894 en is in 1930 afgerond.

In 1954 begon de bouw van de Passion façade, die het lijden en sterven van Christus uitbeeldt (hier op de foto). Deze gevel is een stuk soberder dan de rijk gedecoreeerde Nativity façade, maar daardoor niet minder indrukwekkend. Deze gevel werd in 1990 voltooid.

In 2002 begon de bouw van de Glory façade, die de verheerlijking van Christus in de Hemel en het Laatste Oordeel uitbeeldt. De bouw van deze gevel is tot op heden nog niet voltooid.

Een van de aspecten die de Sagrada Familia werkelijk uniek maakt, is dat al sinds 1882 onophoudelijk wordt gebouwd aan dit meesterwerk en dat de constructie anno 2017, dus 135 jaar later, nog steeds niet is voltooid. In dit opzicht kan de basiliek zich meten aan de grote kathedralen van West-Europa, waarvan de bouw vaak vele honderden jaren heeft geduurd.