Stedentrip Barcelona: 7 originele tips voor activiteiten, bezienswaardigheden en eten en drinken
Tijdens een driedaagse stedentrip in Barcelona ontdek je verborgen parels zoals het artnouveau Hospital de Sant Pau, het Casa Museo Nuria Pla en het Parc del Guinardó met panoramische uitzichten. Verken het creatieve Poblenou met designmusea, de iconische Torre Glòries en lokale lekkernijen en sluit af met een zeiltocht langs de kust en een wijnproeverij in de wijngaarden rond de stad. Wij zetten zeven tips voor een geweldige citytrip Barcelona op een rij.
Dag 1
1. Beland in het ziekenhuis
Hospital de Sant Pau. Foto: Robert Ramos
Op slechts een kwartiertje lopen van de Sagrada Família, de befaamde basiliek naar ontwerp van Antoni Gaudí en nog steeds het visitekaartje van Barcelona, ligt een veel minder bekend voorbeeld van het Catalaans modernisme, de regionale variant van de artnouveau-architectuurstijl. Het Hospital de Sant Pau, een voormalig ziekenhuisterrein dat werd ontworpen door architect Lluís Domènech i Montaner, is zelfs het grootste artnouveaucomplex van de stad en prijkt op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dankzij de kleurrijke, bijna psychedelische mozaïeken en schilderingen van de verscheidene paviljoenen, met elkaar verbonden via ondergrondse gangen, kijk je er je ogen uit. Loop in ieder geval het hoofdgebouw binnen. De entree met zijn majestueuze trap doet meer aan een paleis dan aan een ziekenhuis denken.
2. Breng een bezoek aan Casa Museo Nuria Pla
Even ten noordwesten van het ziekenhuisterrein liggen de Jardins del Doctor Pla i Armengol, lommerrijke tuinen die nog niet op de toeristenradar staan en fijne uitzichten bieden over de stad. Het stadspark behoorde vroeger tot het landgoed van een majestueus herenhuis in neoklassieke stijl dat in de jaren twintig werd gebouwd als hoofdkantoor van een farmaceutisch bedrijf. De dochter van de eigenaar was een verwoed verzamelaar van prachtige barokke meubels en kunst. Het gebouw is inmiddels een museum, Casa Museo Nuria Pla, en een verborgen juweel voor cultuurliefhebbers.
3. Dwaal door het aangelegde Parc del Guinardó
Wil je het nog hogerop zoeken? Ietsje noordelijker ligt het op een heuvel aangelegde Parc del Guinardó, met naaldbossen en nog spectaculairdere uitzichten over de stad en Middellandse Zee. De gelijknamige buurt El Guinardó is een van de beste plekken om nog het authentieke Barcelona te ontdekken.
Dag 2
4. Ontdek het creatieve zenuwcentrum van de stad
Foto: Getty Images
Strikt genomen is de wijk Poblenou, de ‘Nieuwe Stad’, niet zo nieuw meer. In de negentiende eeuw klopte hier het industriële hart van Barcelona. Dankzij ambitieuze stadsvernieuwing zijn de fabrieken, werkplaatsen en arbeiderswoningen, die lange tijd in verval waren, weer in schwung geraakt en is dit een van de meest verrassende stukjes stad. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Museu del Disseny de Barcelona, een museum voor design, mode en decoratieve kunsten. Het futuristische, met aluminium bedekte gebouw herbergt meer dan zeventigduizend objecten, waaronder juwelen, stoffen, glaswerk, keramiek en meubels. Check voorafgaand aan je stedentrip het uitgebreide programma van activiteiten, variërend van rondleidingen tot workshops.
5. Bezoek de Torre Glòries met 34 verdiepingen
Foto: Getty Images
Bij het designmuseum trekt ook de Torre Glòries je aandacht. Deze 34 verdiepingen hoge toren is in rap tempo een Barcelonees icoon geworden, dankzij de kenmerkende rode en blauwe aluminium zonweringen die overdag het zonlicht weerkaatsen en de maar liefst 4.500 kleurrijke ledlampen die in de avond aanfloepen. Op de dertigste verdieping kun je terecht bij een 360-graden-uitkijkpunt met een fantastisch zicht op alle andere iconen van de stad.
6. Een absolute must-do: Orxateria El Tio Che
Ten zuiden van al dit architectuurgeweld strekt zich de eigenlijke buurt van Poblenou uit, een gemoedelijke woonwijk met de Rambla del Poblenou als kloppend hart. Do as the locals do en neem de tijd om er te flaneren en een terrasje te pikken. Een lokaal instituut en absolute must-do is Orxateria El Tio Che, een familiezaak die horchata serveert, een verfrissend, traditioneel Spaanse drankje gemaakt van gemalen aardamandelen, water en suiker.
Dag 3
7. Ga het water op en de wijngaarden in
Foto's: Getty Images
Net ten zuiden en noorden van Barcelona liggen wijngaarden die garant staan voor een perfect middagje of dagje uit. In het zuiden kun je terecht in de Penedès, een regio die vooral roem heeft vergaard door zijn heerlijke mousserende cava-wijnen. Net ten noorden van de stad vind je Alella, een van de kleinste wijnregio’s van Catalonië, tussen de kust aan de Middellandse Zee en de heuvels van de Serralada de Marina. De wijnbouwtraditie hier gaat terug tot de Romeinse tijd, en produceert vooral witte wijnen, waaronder de kenmerkende frisse en aromatische soorten van de Pansa Blanca-druif. Proef het zelf in Bouquet d’Alella, een wijnhuis dat is gevestigd in een sfeervolle vijftiende-eeuwse boerderij en uitsluitend biologisch te werk gaat. Aankomen doe je in stijl door in Port Olimpic, hartje Barcelona, op een zeilboot met schipper te stappen en een ontspannen uurtje langs de kust te varen tot het plaatsje Masnou. Hier word je opgehaald voor een korte autorit naar het wijnhuis, waar je na een rondleiding door de gaarden uiteraard van een uitgebreide tasting en traditionele Catalaanse gerechten kunt genieten, met uitzicht op de Middellandse Zee.
Meer citytrip-tips vind je op onze speciale themapagina 'Stedentrips'!
Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.