Andalusie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Eigen Huis in Andalusisch Wit Bergdorp

Andalusie,
Spanje


Andalusië is een streek die het waard is om ontdekt te worden. En echt niet alleen vanwege grote trekpleisters als de Mezquita in Cordoba en het Alhambra in Granada. Al mag je die natuurlijk niet missen, dat is evident.

Nee wat Andalusië voor mij pas écht onvergetelijk maakte, was het alledaagse sfeertje in één van de witte bergdorpen: Montejaque. Een klein, relatief nietszeggend dorp, waar de tijd vooruit lijkt te kruipen. Slechts enkele restaurantjes en winkeltjes, meer is er niet te doen. Het is ook niet gericht op toerisme, en dat is een verademing in het drukbezochte Andalusië. Ik boekte een kamer van 'Casas de Montejacque', en kreeg een volledig huis middenin het dorp tot mijn beschikking. Een onooglijk samengeraapt interieur, maar daardoor heerlijk knullig authentiek. Uiteraard mocht ik wel gewoon gebruik maken van het zwembad dat bij de accommodatie hoort.

Montejaque is een goede uitvalsbasis om alle highlights van de streek te ontdekken, en een huurauto kun je inclusief je accommodatie krijgen. Het dorp is prachtig zoals je op de foto ziet, mooi gelegen tegen een bergwand. En omdat het er zo heerlijk rustig en alledaags is, maak je je het al snel eigen. Elke dag hetzelfde loopje naar het kleine buurtwinkeltje, waar dezelfde dame nors 'buenos dias' zegt. En hetzelfde hondje dat keft wanneer je langs loopt. Hier kom je tot rust.