Andalusie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Pelgrimstocht naar El Rocío, Andalusië, Spanje

Andalusie,
Spanje


De grootste bedevaart van Spanje, de Romería del Rocío, wordt jaarlijks met Pinksteren door tienduizenden pelgrims in het stadje El Rocío in Andalusië, gehouden. Uit alle windstreken komen de pelgrims te voet, te paard, met tractoren en op praalwagens naar El Rocío om daar de heilige Maagd Maria te eren.Ze gaan met groepen uit hun parochie, de zogenaamde broederschappen. Ze zijn soms een week onderweg en slapen dan vaak in de open lucht om van de sterrenhemel te genieten. Eenmaal in El Rocío aangekomen verzamelen ze zich in huizen van hun eigen broederschap. Het karakter van dit feest is religieus maar ook een feest van vrolijkheid en verbroedering. Er vloeit veel drank en er wordt rijkelijk gegeten. Voor toeristen is men erg hartelijk, vriendelijk en gastvrij. Meer dan eens werden we in El Rocío uitgenodigd om wat bij mensen mee te eten en te drinken. De flamenco werd uitbundig gedanst en gezongen en overal was muziek.
De uiteindelijke climax, als de Maagd uit de prachtige witte kerk op een praalwagen naar buiten wordt gedragen, wordt voorafgegaan door vele rituele en muzikale momenten. Voor veel Spanjaarden is dit het belangrijkste evenement van het jaar. En het schouwspel is adembenemend.
Het stadje El Rocío zelf is prachtig. Met zijn fraaie witte geveltjes en ongeplaveide schilderachtige straatjes doet het denken aan aan een openluchtmuseum in een western decor. Kortom een absolute aanrader om hier enkele dagen rond te zwerven en bij de feestelijkheden aanwezig te zijn. Er is in El Rocio, 3 km vanaf het centrum, een zeer verzorgde camping, genaamd La Aldea, die het hele jaar geopend is. Er is een restaurant en een zwembad en er zijn afgebakende plaatsen.Verder zijn er ook enkele bungalows. Als je de feestelijkheden wilt bijwonen is het raadzaam zeer tijdig te reserveren en dat geldt dan ook voor alle andere accommodatie in de directe omgeving.