Andalusie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Madinat al-Zahra (Medina Azahara)

Andalusie,
Spanje


Negentig jaar geleden werden de ruïnes van een eens zo machtige stad ontdekt. Madinat al-Zahra (door de Spanjaarden Medina Azahara genoemd) ligt 10 kilometer van de stad Córdoba. Tot op heden is slechts 10 procent van het totaal aan ruïnes en gebouwen blootgelegd en te bezichtigen.

De kalief Abd Ar-Rahman III van Córdoba gaf rond 940 opdracht voor het bouwen van deze paleizenstad. Het moest uitgroeien tot één van de grootste steden van West-Europa en het Arabische (op dat moment Umayyadische) Rijk.
Een legende vertelt dat al-Zahra (of Azahara) werd genoemd naar de favoriete vrouw van de kalief. De kalief zou deze stad hebben laten bouwen voor haar, omdat zij zich in de bergen van Syrië niet thuis voelde. Nadat de bouw voltooid was, werd het dé hoofdstad al-Andalus, het Moorse gedeelte van het Iberisch schiereiland. Rond 1010 werd Madinat al-Zahra verslagen in een burgeroorlog en viel het Kalifaat van Córdoba uiteen. Rond 1911 werden pas de eerste delen van deze stad met een overweldigende architectuur aangetroffen en is men begonnen met het blootleggen en de restauratie. Inmiddels zijn de blootgelegde bouwwerken toegankelijk voor toeristen en is er ook een museum met kleine voorwerpen die gevonden zijn in het gebied.

Voor EU-reizigers zijn toegangskaartjes gratis. Nadat je het museum hebt bezichtigd zul je weer naar buiten moeten om bij de bouwwerken te komen. Bij de ingang van het museum verschijnt om de 20 minuten een bus die je naar boven zal brengen.

Als je geen auto hebt kun je gebruikmaken van een bus die vertrekt vanaf verschillende punten in Córdoba. Voor €6,50 wordt je opgehaald en afgezet op de gewenste plaats en heb je rond 2 tot 3 uur de tijd in Medina Azahara. Bij deze bus zit ook een gids, maar als je geen zin hebt om rondgeleid te worden kun je ook op eigen houtje gaan. Voor deze bus is van te voren op internet te reserveren. Je print dan een bevestiging uit die je moet inleveren bij een Punto de Información Turístisca. Hier krijg je dan je ticket die je moet laten zien bij het instappen in de bus. Op de Paseo de la Victoria zul je vanzelf bordjes zien waar je kunt opstappen voor de bus. Misschien is het handig om deze bordjes alvast op te zoeken, zodat je in ieder geval weet waar je moet zijn!

[url="http://www.turismodecordoba.org/no-te-puedes-perder.cfm?codigo=0482" target="_blank"]Info over de bus[/url]
[url="http://www.turismodecordoba.org/index2.cfm?codigo=0905" target="_blank"]Medina Azahara[/url]