Julische Alpen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ochtend in Stara Fužina

Julische Alpen,
Slovenië


Vorig jaar bracht ik voor het eerst een bezoek aan Slovenië. Wat een prachtig land, een ideale bestemming voor wandelliefhebbers. Gedurende mijn korte trip maakte ik meerdere wandelingen en kon ik de schoonheid van het land ontdekken. Zo maakte ik ook een wandeling in de omgeving van Lake Bohinj.

Het is nog vroeg wanneer ik start met de wandeling. De wolken hangen nog laag, maar het zonnetje schijnt al volop. Startpunt van de wandeling is het dorpje Stara Fužina. Belangrijkste bezienswaardigheid van dit dorpje is de Sint-Johanneskerk, die omstreeks 1300 werd gebouwd. In de kerk kun je originele fresco's bewonderen, waaronder een witte duivel. En over duivels gesproken, de brug bij de kerk wordt ook wel de Duivelsbrug genoemd. De bevolking vond het namelijk zo bijzonder dat de brug nooit kapot is gegaan, dat het wel het werk van de duivel moest zijn.

Terwijl ik nog op de overige mensen van de groep wacht, zie ik de laaghangende wolken langzaam verdwijnen en wordt het decor van de besneeuwde bergtoppen van de Julische Alpen langzaam zichtbaar. Het levert een schitterend beeld op. Bohinj betekent 'Gods land' en eigenlijk kan ik die benaming wel begrijpen want het is hier echt prachtig. Vanuit Stara Fužina wandelen we via de Mostnica kloof naar de Voje vallei en weer terug. Het is één van de vele trailsdie je hier kunt wandelen.