Sint Petersburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Goldfinger

Sint Petersburg,
Rusland


Hier zien we een deel van de spectaculaire fonteinen van Peterhof, een paleis- en tuinencomplex van de Russische tsaren aan de Finse Golf ten zuidwesten van Sint Petersburg. De bouw werd in 1714 begonnen onder Peter de Grote en na zijn dood door zijn opvolgers voortgezet.

Het mooiste onderdeel zijn de fonteinen met als pronkstuk de Grote Cascade die door Peter de Grote zelf werd ontworpen. De met goudverf beschilderde kopieën van klassieke beelden staan op terrassen aan de voet van het op een klif gebouwde paleis dat zich met de zijvleugels over een lengte van 300 meter uitstrekt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de paleizen en tuinen zwaar beschadigd. Nadien is alles in de oude staat hersteld, zodat het complex nu weer als een Russisch Versailles staat te pronken.

Peterhof is het gemakkelijkst te bezoeken met een van de comfortabele, snelle draagvleugelboten die elk half uur vanaf de kade tegenover de Hermitage vertrekken. Na een half uur sta je aan het Zee Kanaal, het begin van het ongelooflijke waterspektakel.