Sint Petersburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Viktor I. Kuznetsov op 9 mei, bevrijdingsdag

Sint Petersburg,
Rusland


Op 9 mei viert heel Rusland de bevrijding van nazi Duitsland. In Sint Petersburg, voorheen Leningrad, wordt vandaag het einde van WO II extra uitbundig gevierd, omdat deze stad bijna 900 dagen door de Duitsers belegerd is geweest, van 8 september 1941 tot 27 januari 1944. Tussen de 650000 en 800000 burgers stierven van honger en uitputting.
En hier ontmoet ik Viktor I. Kuznetsov, zijn tweede naam is waarschijnlijk Ivan, bij de Nevsky Prospekt, de boulevard die door heel Sint-Petersburg voert. Viktor I. doet iets in het transport en geeft adviezen aan de regering. Allemaal heel geheim; ik kwam op internet zijn naam tegen in hoge kringen. Helaas is mijn Russisch niet zo goed, dus wat hij precies doet kan ik niet lezen.
Maar dit terzijde: nu is Viktor op weg naar de grote parade waar alle veteranen aan meedoen. Hij draagt allerlei medailles en onderscheidingen en zal straks nog meer bloemen krijgen, vooral rode anjers, symbool van bewondering.
Dus als je op 9 mei in Sint Petersburg bent: ga vooral naar de parades en optredens, maar ook naar alle festiviteiten er omheen. Zoals sporten bij de Petrus en Paulusvesting, roeiwedstrijden op de Neva, een korte helikoptervlucht vanuit de vesting en het knallende vuurwerk tot slot. Misschien zie je Viktor I. dan wel weer, hij zal graag voor je poseren.