Sint Petersburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

In de voetsporen van Fyodor Dostojevsky

Sint Petersburg,
Rusland


Natuurlijk ga je naar Sint Petersburg voor de highlights, zoals de Hermitage, de Petrus en Paulus vesting, de Nevsky Prospekt. Maar als Columbusreiziger wil je ook achter deze facades kijken, oftewel: buiten de gebaande paden zoals wij dat noemen. Ga dan in de voetsporen van de schrijver Dostojevsky (1821-1881), die een groot deel van zijn leven in Sint Petersburg woonde en er veel van zijn beroemde boeken heeft geschreven.

Volg Raskolnikov
Zoals Schuld en Boete (later vertaald als Misdaad en Straf), waarin de student Raskolnikov een moord pleegt met alle gevolgen van dien. Dit boek is gesitueerd in Sint Petersburg, en het is leuk om de route te volgen langs plekken die in dit boek voorkomen en waar Dostojevsky dit boek schreef. Je komt - midden in het hart van de stad - langs plekken waar je anders niet zo gauw zou komen.

Het geheel speelt zich af in de S-kromming van het Kanala Griboedova, het middelste van de drie Petersburgse 'grachten'. De tocht begint op het Sennayaplein, de vroegere Hooimarkt. Op deze plek kregen in de negentiende eeuw de paarden van de paardenkarren hun dagelijkse portie hooi. Steek dit plein diagonaal over naar het kanaal en loop over de Kokushkinbrug. Je hebt hier een prachtig uitzicht over het kanaal. In de Kaznacheyskaya straat en de daarachter gelegen Grazdanskajastraat werd de moord beraamd en opgebiecht. In de eerstgenoemde straat woonde Dostojevsky op nr 7, tweede verdieping, hoekraam. Het is bijzonder om hier te staan en je te realiseren dat hier wereldliteratuur is geschreven. (Voor een gedetailleerde beschrijving: ANWB Extra gidsje Sint Petersburg).

Dostojevsky museum
Geniet van de sfeer van het oude Sint Petersburg, hier kom je nauwelijks toeristen tegen. Neem een kijkje op de oude binnenplaatsen van de huizenblokken. Veel vergane glorie maar tegelijkertijd real Russian life.
Eindig je wandeling (of begin er mee) in het Dostojevskymuseum in de Kuznechny straat nr 5, bij het metrostation Dostojevsky (de gele lijn 4). Hier heeft de schrijver het laatst gewoond en hier schreef hij De Gebroeders Karamazov. Het museum is helemaal gewijd aan zijn leven en zijn werk.Op maandag is het gesloten.