Sint Petersburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kijk je ogen uit op de rode metrolijn

Sint Petersburg,
Rusland


Bezoek je Sint Petersburg, dan is vervoer per metro een aanrader. Gewoon bij wijze van excusie een trip met de rode lijn, dat is de oudste en heeft de mooiste stations. Vooral op het stuk vanaf Tekhnologicheskiy Institut tot en met Avtovo tref je rijk gedecoreerde stations met marmeren vloeren,kunstige glazen zuilen, koperen gravuren, een borstbeeld van Lenin. Stap uit op elk station, kijk je ogen uit en maak prachtige foto's. Een metromuntje kost 28 roebel, 70 eurocent. Daarvoor kun je uren onder de grond blijven.

De diepste ter wereld
De metro van Sint Petersburg ligt heel diep, op de roltrappen sta je al gauw een paar minuten. Het behoort tot de diepste metrostelsels ter wereld. Mooi verlicht met retrolampen. Het stelsel vormt de ruggegraat van het stadsvervoer, maar het is er niet onaangenaam druk. Om de paar minuten komt er een trein zodat de reizigers snel vervoerd worden zonder opjagen, rijen voor de deuren of gedrang. Het is eerder rustig en relaxed, en lekker warm in de winter.

Plattegrondje printen
Het is handig om van te voren een plattegrond van de metrolijnen uit te printen. De lijnen hebben een kleur en een nummer waardoor je gemakkelijk je weg vindt. Het staat in de stations ook nog eens goed aangegeven, maar omdat de namen van de stations voor ons niet gemakkelijk te onthouden zijn is het handig een spiekbriefje te hebben. Een goed plattegrondje is te downloaden op Wikipedia Metro van Sint Petersburg.

[url="http://nl.wikipedia.org/wiki/metro_van_Sint-Petersburg" target="_blank"]http://nl.wikipedia.org/wiki/metro_van_Sint-Petersburg[/url]

PS: om bij aankomst al een beetje te wennen aan de metro: neem op het vliegveld de stadsbus nr 13 (25 roebel=63 cent), die staat direct bij de uitgang en brengt je tot aan metrostation Moskovskaya aan de rand van het centrum. Hier neem je de metro in de richting van je hotel. De busrit duurt ongeveer 15 minuten, het vervolg per metro is supersnel. Ook handig voor de terugreis naar het vliegveld. En veel goedkoper dan de taxi.