Sint Petersburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bijzondere en alternatieve "expositie" in Sint Petersburg, Rusland

Sint Petersburg,
Rusland


Stel je voor, je loopt door het prachtige St. Petersburg, tussen de indrukwekkende oude statige gebouwen en je ziet opeens een paar kattenpootjes op de stoep geschilderd... Volg de pootjes, over de stoep, een trapje op, door een deur... en je bent in het kattenmuseum, twee kamers groot.
Je wordt ontvangen door twee dames (met kattenoortjes) bij wie je een toegangsbewijs kan kopen (een "visum voor Kattenland", met stempel voor je paspoort als je wil). Op zich is dit al de moeite, deze vriendelijke dames, die hun best doen je in het engels te woord te staan, nemen de tijd en geven ook advies over de rest van je trip aan St. Petersburg.
Kattenfoto's aan de muren (een schenking van de Hermitage), kattenpoppen, kattentheemutsen, kattenkettingen, kattendropjes, kattenschilderijtjes, kattenhaarbandjes en kattenkoffie met viskoekjes... Als je wil, een (Russische) film over de beroemde Hermitagekatten.
In de tweede kamer een klein kattenparadijsje, met krabpalen van vloer tot plafond, mandjes, eten, drinken, alles wat een kattenhartje begeert. En daarin 5 lieve, prachtige Hermitage-katten waarmee je mag spelen en knuffelen zolang als je wil. Het verhaal wil dat deze katten afstammelingen zijn van de katten die tsarin Elisabeth in 1774 in huis haalde om de muizen en ratten uit het paleis te verjagen!

Een echte aanrader!!
Drie minuten lopen van de beroemde Izaäkkathedraal, is het museum gevestigd in de Ulitsa Yakubovicha (volg de kattenpootjes!). Dit museum is een kleine dependance van een grotere locatie net buiten de stad.