Sint Petersburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vier bevrijdingsdag in Sint Petersburg

Sint Petersburg,
Rusland


Bevrijdingsdag wordt in Rusland uitbundig gevierd. Dat mag ook wel want het land heeft zwaar geleden onder de oorlog. Hier in Sint Petersburg, voorheen Leningrad, was het verschrikkelijk; de stad werd door de Duitsers belegerd in het kader van de operatie Noorderlicht, maar het lukte niet de stad te veroveren. Het beleg duurde twee jaar en vijf maanden; 1 miljoen mensen stierven van honger en kou. Uiteindelijk trokken de Duitsers zich op 27 januari 1944 terug.
Deze militairen zijn met de generale repetitie bezig voor hun (dans)optreden op 9 mei, officieel De dag van de Overwinning. We stonden er met onze neus bovenop, mochten overal kijken, de mannen waren heel ontspannen en het zag er prachtig uit. Voordeel: het is niet druk.

Tip: Probeer op 8 en 9 mei in Sint Petersburg te zijn. Op het plein voor de Hermitage zie je op 8 mei het oefenen voor de parades en op 9 mei doe je na de grote parade andere activiteiten, bijvoorbeeld in de Petrus en Paulusvesting, waar sportwedstrijden worden georganiseerd; er zijn gratis rondvluchten met een helikopter en overal is gezelligheid. Natuurlijk mis je ‘s middags de parade van de veteranen niet langs de Nevskyprospekt. Indrukwekkend en ontroerend.