Moskou

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Geloof, hoop en liefde

Moskou,
Rusland


In deze tijd voor Pasen wil ik jullie een schilderij van Alexander Ivanov uit het Trejakovmuseum* laten zien: ‘De verschijning van Jezus aan het volk’

Het is een scene uit het leven van Jezus. Johannes de Doper (voorgrond, met staf) doopt een groep gelovigen in de Jordaan. Onder hen is een groep Farizeeërs, leden van een joodse sekte. Johannes wijst naar Jezus en zegt: ‘Die na mij komt zal u niet met water, maar met de Heilige Geest en met vuur dopen’. Op dat moment nadert Jezus, die zich ook wil laten dopen (op de achtergrond met blauwe mantel).

Ivanov heeft twintig jaar aan dit doek gewerkt. Het werk werd aanvankelijk slecht gewaardeerd; pas na zijn dood kwam de erkenning. Aan de persoon naast het schilderij zie je hoe groot het doek is. Er zijn 300 voorstudies bewaard gebleven, waarvan er ook enkele in het museum hangen. Het is boeiend om de ontwikkeling van het werk zo te volgen.

*Dit museum is door de steenrijke textielfabrikant Pavel Tretjakov in 1892 aan Moskou geschonken. Het van oorsprong privé museum vertoont tegenwoordig de grootste en mooiste verzameling Russische kunst ter wereld.