Moskou

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Brand in het jonkvrouwen klooster

Moskou,
Rusland


Uit het RD:
‘In Moskou is zondagavond brand uitgebroken in de klokkentoren van het beroemde Novodevitsji-klooster.
Volgens Russische media brak de brand uit in houten steigers rondom de toren, die momenteel gerestaureerd wordt. Aleksandr Gavrilov, plaatsvervangend hoofd van het ministerie voor calamiteiten in Moskou, zei tegen persbureau Interfax dat de brand rond middernacht onder controle was en dat de toren zelf niet al te zwaar beschadigd leek.De achthoekige toren, ruim zeventig meter hoog, dateert uit het eind van de zeventiende eeuw. Op het kerkhof bij het klooster aan de rivier de Moskva liggen beroemde Russen begraven, onder wie Nikita Chroesjtsjov en Boris Jeltsin’.
En wij stonden hier voor het klooster toen er nog niets aan de hand was. De klokkentoren in het midden, die in brand stond, ziet er nog prachtig uit. Zoals je ziet, is het klooster ’s avonds prachtig verlicht. De witte muren en de torens springen eruit.
Het klooster werd in 1524 gesticht door Vasili III ter ere van de inname van Smolensk. Het is dan ook gewijd aan de icoon van de Madonna van Smolensk. Op 15 maart 2015, de dag van de brand, namen de nonnen dit icoon dan ook als eerste mee naar buiten.
Het klooster huisvestte vroeger jonkvrouwen, die zich een tijdje uit de wereld wilden terugtrekken. Zo woonden de eerste vrouw van Peter de Grote en zijn zus Sofia Aleksejevna er een tijd.
Sommige jonkvrouwen woonden niet vrijwillig in het klooster. Ze waren te duur om uitgehuwelijkt te worden of hun echtgenoot wilde van hen scheiden. De enige manier was dan om de jonkvrouwe langdurig naar het klooster te sturen.

Tip: Doe een avondtour door Moskou. Je komt niet alleen langs het klooster en andere bezienswaardigheden, maar je stapt ook uit bij de rivier, waarvandaan je een prachtig uitzicht op de stad hebt.