Moskou

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Oktoberrevolutie

Moskou,
Rusland


De viering van de Oktoberrevolutie in de toenmalige Sowjet Unie is zonder twijfel mijn heftigste herinnering. Deze foto is genomen in 1989, ver voor het digitale tijdperk. Voor het eerst in 15 jaar zijn mijn man en ik zonder kinderen op vakantie. Naar het land wat mij meeste boeit binnen Europa. Vanaf mijn kinderentijd ben ik gefascineerd door alles wat Russisch is. Het virus is zo erg dat ik jaren bezig ben geweest om de taal enigszins onder de knie te krijgen.

Maar wat heb ik er veel voor terug gekregen, tijdens deze reis wordt bevestigt wat ik al langer dacht te weten. Wat een machtig land, ongelooflijk vriendelijke mensen, de cultuur, de taal, prachtige kerken, alles leek te kloppen. Alsof ik na een lange zoektocht thuis ben gekomen.

Moeilijk onder woorden te brengen, maar vanaf deze reis noem ik Nederland mijn vaderland en Rusland is mijn moederland. Zonder te overdrijven kan ik zeggen dat ik tranen met tuiten heb gehuild op de terugweg en nog maanden heimwee heb gehad, naar de warme deken die Rusland voor mij is.