Klimaat
Rusland
KLIMAAT
De Russische Federatie strekt zich uit over een gebied van ongeveer 28 graden oosterlengte tot 170 graden westerlengte en van 41 tot 80 graden noorderbreedte. Om een indruk te geven: Moskou en St. Petersburg liggen in de tijdzone die drie uur voorloopt op GMT, maar in Vladivostok loopt de klok maar liefst tien uur voor op GMT.
In het noorden en westen grenst de Russische Federatie aan Noorwegen, Finland, Estland en Letland, en via de exclave Kaliningrad aan Litouwen en Polen. In het zuidwesten grenst Rusland aan Wit-Rusland en Oekraïne en in het zuiden aan Georgië, Azerbaidzjan en Kazachstan. In het verre oosten grenst de Russische Federatie aan China, Mongolië en Noord-Korea, met als natuurlijke begrenzing de Grote Oceaan en de Beringzee met het schiereiland Kamtsjatka en het eiland Sachalin. In het noorden vormt de Noordelijke IJszee, met daarin het eiland Nova Zembla, de natuurlijke grens. Deze zee vormt verreweg het grootste gedeelte van de ruim 37.000 kilometer kustlijn die Rusland heeft. Het land wordt door het Oeralgebergte grofweg verdeeld in een Europees en een Aziatisch deel.
Rusland kent, op het tropisch klimaat na, alle klimaten, varierend van het arctisch klimaat in het noorden tot het subtropisch klimaat in het zuiden. Het meest voorkomend is het landklimaat. In het uiterste noorden van Rusland heerst een pool- en toendraklimaat. De winter duurt daar van november tot april. De temperatuur kan dan dalen tot dertig graden onder het vriespunt, met een extreme kou in Oost-Siberie (temperaturen van -70 graden in Werchejansk). Het Europese gedeelte van Rusland kent een continentaal klimaat. De zomermaanden zijn juni, juli en augustus. Dan komen maximumtemperaturen van 35 graden voor. De meeste regen valt in juni en juli (korte hevige buien).
Bij de gedachte aan Moskou denkt iedereen vaak aan extreme kou en sneeuw. Toch schijnt de zon er in de maanden mei, juni en juli vaker en langer dan in de meeste Noord-Europese steden. In Moskou (landklimaat) wordt het in de zomer gemiddeld 22 graden. In de winters (van november tot april) wordt het gemiddeld -5 graden met een gemiddelde van slecht één uur zon. Juli en augustus zijn de natte maanden met ongeveer de helft van de Nederlandse neerslag. In de wintermaanden ligt de gemiddelde nacht temperatuur ver onder het vriespunt (tot -20 graden). De kou is echter erg droog.