Transsylvanië: slapen in je eigen paleis image
Lkoedam

Transsylvanië: slapen in je eigen paleis

De Roemeense regio Transsylvanië is vooral bekend van Dracula, maar biedt veel meer dan dat: schitterende bergen, lieflijke dorpjes en ... de kans om te overnachten in de paleizen van de laatste adellijke families van het land.

Verscholen in Transsylvanië liggen dorpjes en adellijke paleisjes waar het fantastisch toeven is. Foto: Michael Dehaspe
Verscholen in Transsylvanië liggen dorpjes en adellijke paleisjes waar het fantastisch toeven is. Foto: Michael Dehaspe (© Columbus Travel 2015)

In Transsylvanië hebben zich in de loop der eeuwen rijke verhalen verzameld. Tijdens onze roadtrip door het hart van het hedendaagse Roemenië leggen we bijna tweeduizend kilometer af, om de vele, vaak diep weggestopte geheimen van de regio te kunnen belichten. Over de natuur, de kastelen, de kloosters, de weerkerken, de forten en over Dracula, die de protagonist werd in het beroemde verhaal van Bram Stoker en die waarschijnlijk ontleend is aan Vlad Tepes. Maar ook over de beren, wolven en lynxen, over de arme boeren die hier nog steeds met paard en wagen hun werk doen. En over de vele etnische minderheden en de aristocratie.

Op bezoek bij Transsylvaanse aristocraten

Zoals de Kálnoky’s, een voorbeeld van eeuwenlange Transsylvaanse adel. Tibor Kálnoky schenkt ons nog een brandy in. Zijn naam is Hongaars, maar zijn gewoontes Brits. Graaf Kálnoky is nog een van de twaalf overgebleven Transsylvaanse aristocraten, en vervult die rol met verve. Opgegroeid in Duitsland, Nederland (“aan de ‘Zeestraat’ in ‘Den Haag’, spreek ik dat goed uit?”), Groot-Brittannië, Amerika en Frankrijk lag voor hem een welvarend bestaan in West-Europa weggelegd. Maar Kálnoky koos voor zijn wortels, nadat hij op de zolderkamer in Parijs een kist vol met brieven van zijn opa vond. Brieven waarin uitgebreid werd verhaald over het Transsylvaanse leven en de bijzondere erfenis van de familie, die zijn grootvader achterliet toen hij voor de Tweede Wereldoorlog de regio moest ontvluchten.

Tweede leven voor boerderijen en kastelen

Bevangen door een verlangen, door een creatieve nostalgie, besloot Tibor als jonge twintiger naar Transsylvanië te trekken. Hij trouwde een vrouw, leerde Hongaars en streed voor het behoud van zijn familienaam, de aristocratie en zijn geboortegrond – onteigend en gedefragmenteerd als deze is geraakt in de naoorlogse, communistische jaren. Tibor Kalnóky is het jonge lichtpuntje in het treurige, uitstervende epos van de Transsylvaanse aristocratie. Op de geboortegrond van zijn familie geeft Kálnoky nu leiding aan het opknappen van oude boerderijen, het familiekasteel, een jachtkasteel en helpt hij de Britse Prins Charles bij de restauratie van Saksische boerderijen. Want Transsylvanië mag dan misschien wel Roemeens territorium zijn, het voelt anders. Het is anders. “Hier spreekt 90 procent van de mensen Hongaars”, zegt Tibor. “Ik moet bekennen dat ikzelf niet eens goed Roemeens spreek. En waarom zou ik ook? Waarom moet dat, als we ons alleen bezig houden met het behoud van onze regio? Boekarest is aan de andere kant van de bergen. Boekarest is een ander land.”

Logeren in een jachtpaleis

In een van de met de hand opgeknapte residenties van Kálnoky slapen wij vannacht, in het hart van Transsylvanië. Het spookachtige jachtpaleis. Bij toeval, want in het luxere woonhuis, dat al volop gerenoveerd is, blijkt geen plek meer. Of we zo’n jachtpaleis, op een paar minuten lopen van het woonhuis en op een afgelegen plek, dan geen probleem vinden? Hoezo dan?  “Laatst verbleven hier twee Amerikanen, een jong stel,” vertelt één van de charmante assistentes van Kálnoky die ons begeleidt naar het jachtpaleis. “In de morgen vonden we enkel een achtergelaten briefje. Midden in de nacht was het stel het landhuis ontvlucht. Te eng, zo’n enorm gebouw. Tsja, natuurlijk hoor je hier wel eens wat geluiden. Het piept, het kraakt: het is oud. We werken er al tien jaar aan, dit begon als een ruïne. Alsjeblieft, hier is de sleutel.” De sleutel tot ons eigen landgoed.

Wil  je je ook een ware Transsylvaanse edelman of -vrouw wanen, verblijf dan bijvoorbeeld op het het schitterende Zabola-landgoed, vanaf € 50 p.p. inclusief ontbijt, zabola.com, of in Guesthouse Kalnóky in Viscri, Miklosvar of Zalanpatek. Bij de laatste slaap je op het landgoed van Prins Charles en in aristocratische sferen, vanaf € 49, transylvaniancastle.com.