Maramures

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het vrolijke kerkhof

Maramures,
Roemenië


Sapanta een klein dorp in het noorden van Roemenie is een pareltje welke goed verstopt ligt tegen de grens van de Oekraïne.

Dit authentieke dorp, in het district Maramures, van ongeveer 1500 honderd inwoners heeft een unieke begraafplaats, één waar je met een glimlach tussen de graven loopt.

Het zogenoemde “Vrolijke Kerkhof”is een schepping van Ioan Patras Stan een houtbewerker die in 1935 begon met het maken van vrolijke beschilderde houten kruizen. Tot zijn dood in 1977 heeft hij vele honderden kruizen gemaakt. Hij is opgevolgd door een leerling Dumitru Pop.

Op deze kruizen staat een portretje van de overledene en een gedichtje. De test is in het Roemeens maar de schilderingen zeggen genoeg. Was de overledene een boer of een slager, het is allemaal terug te vinden op het kruis.

Inmiddels trekt dit bekende kerkhof veel toeristen, maar wanneer je in de namiddag of ’s morgens voor tien uur gaat heb je het kerkhof nog helemaal voor jezelf. De toegang is ongeveer één euro en in de omgeving zijn nog dorpjes te vinden met oude houten huizen en meer dan 20 houten kerken.

Overnachten in de omgeving kan bij inwoners van de dorpen voor minder dan 20 euro en in Sapanta is een kleine camping met een restaurant en goed sanitair.