Roemenië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Roemenië image

Roemeense Graaf of Vorst

Roemenië
Europa
MarleenvM

Roemeense Graaf of Vorst

Als men aan Roemenie denkt dan denken de meeste ook meteen aan Dracula. Maar wie was Dracula? Was het nu die vorst of toch die graaf? Het antwoord daarop is eigenlijk dat ze het beide zijn. 

Allereerst maar eens de personage en titel het boek ‘Dracula’ van de Ierse schrijver Bram Stoker. In 1897 wekte hij dit bijzondere schepsel tot leven in zijn gelijknamige boek. De schrijver zou een mix hebben gemaakt van verschillende verhalen. Hij dook de Roemeense geschiedenis in en kwam het verhaal tegen van Vlad ook wel bekend als Vlad Dracul. Bram Stoker heeft zijn boek losjes gebaseerd op hem en in combinatie met wat Roemeense legendes en een vleugje fantasie was een bestseller geboren. 

Dan die andere… Het historische figuur, Vlad III, werd in 1431 geboren als derde zoon. Eenmaal aan de macht verzette hij zich sterk tegen de Turken en de uitbreiding van het Ottomaanse rijk. Hij was niet vies van een beetje geweld en was vooral berucht voor het spietsen van mensen. Vandaar de bijnaam ‘Tepes’ was spietser betekend. Een andere naam die veelvuldig voorkomt in zijn familie is Dracul, wat kan staan voor draak of duivel. En hier ligt dus de bron voor de verwarring want een van zijn bijnamen was dus Vlad Dracul(a). 

De uiterst wrede heerser staat wel bekend als nationale held want hij hield de Turken tegen. De Roemenen waren dan uiterst verbaasd, toen het IJzeren Gordijn viel, dat hij werd gezien als vampier. Nu gebruiken ze alles om er geld aan te verdienen. Wat is nu waarheid en wat is er nu fabel? Als leek haal je daar alles door elkaar want dat doen de Roemenen zelf ook. Alles om de toeristen te trekken en de legende levendig te houden. Een goede bron van inkomsten dus ach wat maakt het uit als je waarheid een beetje verdraaid. 

In het prachtige stadje Sighisoara staat het geboortehuis van Vlad. Althans dat claimen ze, echt waterdicht bewijs is daar ook niet voor gevonden. De binnenkomst is al erg bijzonder te noemen. Via een trap in een restaurant ga je naar de eerste verdieping en daar betaal je de entree bij de ober die dienst doet. Je mag dan nog een trapje op en daar ligt ie dan….in een doodskist. 

Het licht is minimaal en als je dan een beetje van dichterbij wilt kijken komt Dracula ineens tot leven. Gevolg hartslag gaat flink omhoog en je kunt een lach niet onderdrukken. Een kamer verderop staan nog wat meubels en dat was het. Een ervaring rijker en een illusie en wat Roemeense Lei armer… 

De toeristencommercie draait op volle toeren bij Kasteel Bran. Ten eerste wordt er geclaimd dat dit ‘het’ kasteel zou zijn dat Bram Stoker zou hebben gebruikt voor zijn boek. Niets is minder waar. Waarschijnlijk heeft die beste man het kasteel nooit gezien. Maar de beschrijvingen van het kasteel van Dracula lijken wel een beetje op dit kasteel. Dus ja dan is de keus snel gemaakt. 

Ten tweede wordt er beweert dat het kasteel ook het woonadres is geweest van Vlad maar ook dat is niet waar. Deze heerser is er hooguit een keertje geweest. Het gevolg is een parkeerplaats vol bussen en je loopt met de stroom mee door het kasteel. Het is een mooi kasteel dat prachtig ingericht is maar dat is het dan ook. Moet je het dan maar niet bezoeken? Dat is lastig om te zeggen. Ik wilde het zien, alleen maar omdat het zo bekend is maar daarbij moet ik wel zeggen dat er vele mooiere kastelen te bezoeken zijn in Roemenie. En ach als je onderdompelt in de mythe ga je er vanzelf ook een beetje van houden. Bekijk het met een knipoog. 

Dan is er nog de prachtige ruïne van het Poenari Kasteel. Dit bouwwerk ligt hoog op een heuvel aan de voet van de Transsylvanische Alpen. Dit schijnt wel het echte verblijfsadres zijn geweest van de eerder genoemde wrede Vlad maar waterdicht bewijs is er ook niet voor gevonden. Wil je het bezoeken dan moet je wel bijna 1500 traptreden trotseren. Vlad is overigens maar een klein stukje van de lange geschiedenis van dit kasteel. 

Wil je wel echt een historische plek bezoeken van Vlad dan moet je in de hoofdstad Boekarest zijn. Curtea Veche (Oud Koninklijk Hof) werd gebouwd tijdens zijn regeerperiode en was de Koninklijke residentie. Na een groot aantal rampen, is er nog weinig van Curtea Veche overgebleven. Hoewel het nu een ruïne is zijn de buitenmuren nog goed zichtbaar. Tegenwoordig is Curtea Veche een museum. Geen man verkleed als Dracula voor de deur en geen ander toeristencircus. Vele vinden het dan tegenvallen, een beetje stoffig is het wel, maar voor nog geen euro kun je deze echte historische plek bezoeken. 

Uiteraard zijn er nog meer plekken in Roemenie die iets met de graaf of vorst hebben. Zo zou het onthoofde lichaam van de vorst begraven liggen in het Snagnov Klooster. (deze heb ik niet bezocht) Er zijn zelfs plannen geweest om hier een pretpark ‘Dracula Park’ te bouwen. Om het maar weer eens door elkaar te halen. Gelukkig is het daar niet van gekomen. Ik vond het wel genoeg zo.

Foto's

2de0f.jpg
2de0f.jpg
MarleenvM
bdbd7.jpg
bdbd7.jpg
MarleenvM
a6c35.jpg
a6c35.jpg
MarleenvM
52100.jpg
52100.jpg
MarleenvM
bdbd7.jpg
bdbd7.jpg
MarleenvM
52100.jpg
52100.jpg
MarleenvM
4010a.jpg
4010a.jpg
MarleenvM
1cc13.jpg
1cc13.jpg
MarleenvM
4010a.jpg
4010a.jpg
MarleenvM
1cc13.jpg
1cc13.jpg
MarleenvM