Lissabon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De bewaking van Lissabon

Lissabon,
Portugal


De kleinschaligheid van de Portugese hoofdstad stad maakt dat de loopafstanden misschien niet zo groot zijn, maar door het vele klimmen worden de afstanden evenwel onderschat. De hoogteverschillen geven de hoofdstad een aparte schoonheid, omdat de stad hierdoor van bovenaf wordt gedomineerd door eeuwenoude bouwwerken als grote kerken of het van oorsprong Romeinse fort Castelo de São Jorge.

Langs de muren van het fort staan nog steeds oude kanonnen opgesteld, en over de metalen lopen van deze oude vuurmonden heen kijkend heb je een adembenemend uitzicht over deze koloniaal en tropisch ogende hoofdstad. De vele grote pleinen, de overwegend oranje daken, reusachtige kerken en de brede rivier komen hier allemaal samen tot hun recht op één plaatje.

Op wandelavontuur langs de kantelen van het fort bemerk je overigens hoe hachelijk het gesteld was met de veiligheid van soldaten in de tijd dat er om deze muren gevochten werd. Een misstap betekende een gewisse dood, hetgeen op sommige plaatsen voor bezoekers nog steeds een echt gevaar vormt.