Lissabon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Pensão Amor, uniek 18e eeuws gebouw in het voormalige Red Light District

Lissabon,
Portugal


Al op onze eerste avond in Lissabon rollen we per ongeluk een straatje in waar het stikt van de locals. Gezeten op meubilair dat rechtstreeks uit het poppenhuis lijkt te komen zo klein, snuiven we de typische, ongedwongen en relaxte straatsfeer op.
We zitten bij Sol y Pesca, een voormalige visserijwinkel, en nu een kleine bar met honderden en honderden mooie blikjes diverse soorten vis. Om mee te nemen of direct te verorberen met een Portugees wijntje erbij en knisperig brood.
Onze ogen vallen op de buurvrouw van Sol y Pesca. Zij heet Pensão Amor en zit ook in het grote, unieke 18e eeuws gebouw. Dat we in het voormalige red light district van Cais do Sodré zitten weten we dan nog niet, maar daar komt snel verandering in!
Ik zie een deur open staan, giebelende mensen ervoor (zullen we wel of niet...) en ik kan mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. In het trappenhuis is men gul geweest met graffiti posters uit de jaren 50/60 en de dames worden steeds bloter naarmate ik hoger in het gebouw kom. Het blijkt een pension geweest te zijn waar zeelui vanaf hun boten op de Taag naartoe kwamen voor een kortstondig moment van 'ware' liefde ;-)
Nu zitten er diverse bars in, een kamer waar je kunt leren paaldansen, een boekwinkel met erotische literatuur, een trendy kapper en worden er concerten gegeven. Geweldig om doorheen te dwalen en ben je er klaar mee dan kun je in deze straat (Rua Nova de Carvalho) nog uitgebreid gaan stappen in clubs die tot de andere ochtend open zijn. De barretjes zoals Sol y Pesca, Pensão Amor en Pozo zitten naast elkaar en zijn tot een uur of 02:00 open en in het weekend tot 04:00 uur. Een hip uitgaansgebied dus, maar nog wel in panden met een heerlijke oude uitstraling!