Lissabon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Parque das Nacoes

Lissabon,
Portugal


Het oostelijk deel van Lissabon langs de Taag was vroeger (voor 2004) een grauw saai havengebied maar mede onder invloed van de wereldexpo 1998 en de EK voetbal die in 2004 in Portugal werd gehouden, heeft men het hele gebied op de schop gegooid en er een fraai, strak modern visitekaartje van gemaakt. Het hele plan staat in het teken van water.

De wijk ligt een eindje buiten het centrum maar is met de metro vrij eenvoudig te bereiken. Stap uit op station "Gare do Oriënt' en vergaap je eerst aan het station zelf, een prachtig ontwerp van architect Santiago Calatrava. Daarna loop je direct richting Taag waar je een mooi zicht hebt op de sierlijke lange brug 'Ponte Vasco da Gama' en daar kan je ook de 'Vasco da Gama' toren op voor een machtig uitzicht. Vasco is trouwens nogal een held daar want er is ook nog een giga-shopping-centre wat naar hem vernoemd is.

Langs de kust loopt een brede boulevard met allerlei eet- en drinkgelegenheden. Dat het hele plan in het teken van water staat is goed te zien aan de vele waterpartijen en kunstige fonteintjes daarin. Zo is er ook het Océanario gevestigd, één van de grootste waterdierentuinen ter wereld. Wat ook leuk is om te doen, is het kabelbaantje te nemen dat je langs de Taag van zuid naar noord vervoert. Daarnaast zijn er diverse kunstwerken te bewonderen en uiteraard de bekende 'straatmozaieken'.

Op m'n pagina kan je diverse foto's van dit gebied vinden.