Lissabon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ponte 25 de Abril

Lissabon,
Portugal


Lissabon ligt aan de rivier de Taag en om een goede verbinding met het binnenland te realiseren zijn er 2 moderne bruggen gebouwd. Een daarvan is de 17 kilometer lange brug die de oostelijke oever van de Taag verbindt met Lissabon, de Ponte Vasco da Gama. Maar... dat is niet de brug die hier op de foto staat.

Dit is de Ponte 25 de Abril. Deze brug werd in 1966 geopend en droeg toentertijd de naam Ponte Salazar. Na afloop van de Portugese revolutie in 1974 werd de brug genoemd naar de dag waarop de revolutie plaatsvond. Een andere reden om de brug de huidige naam te geven was om alle herdenkingen aan de dictator António de Oliveira Salazar te vergeten.

Deze rode hangbrug lijkt erg veel op de Golden Gate Bridge in San Francisco. Hij is dan ook onder supervisie van Amerikaanse ontwerpers gebouwd. De bouw van de brug begon in 1962, hij is 2278 meter lang en wordt veel gebruikt. Dagelijks gaan er meer dan 140.000 voertuigen over. Het is een tolbrug en tijdens de spitsuren sta je zo een uur in de file. Niet grappig maar ik ken rottere plekken om in de file te staan!