Lissabon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tweehonderdenzestig metertjes met de oude tram

Lissabon,
Portugal


De Ascensor da Bica is een kabelspoorweg in Lissabon die als tram rijdt van Largo do Calhariz naar de Rua de São Paulo en andersom. De kabeltram is op 28 juni 1892 in bedrijf genomen als waterballastbaan met water als krachtbron. In 1912 werd het systeem voorzien van een elektrische aandrijving.
In 1916 schoot als gevolg van werkzaamheden nabij de top een wagon los van de kabel en stormde met hoge snelheid naar beneden om te pletter te slaan in het gebouw aan het eindpunt in de Rua de São Paulo. Hierna is de tram jarenlang buiten gebruik geweest totdat de gemeente Lissabon eiste dat het traject weer werd geopend. De heropening vond uiteindelijk plaats op 27 juni 1927 waarbij tevens het systeem werd gemoderniseerd.
Omdat ik mezelf nog steeds als jonge blom zie en in die jaren nog niet fysiek aanwezig was, heb ik deze geschiedenisles geheel legaal gestolen van Wikipedia. Inmiddels is deze kabeltram sinds 19 februari 2002 een nationaal monument.

Op de foto zie je de ingang bij Rua de São Paulo met z'n oude tegeltjes en trappen richting het steile straatje waar de huizen klem aan de trambaan liggen. Een mooi stukje historie!