Lissabon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Toren van Belém

Lissabon,
Portugal


In de westelijke stadswijk Belém vind je de meest fraaie en belangrijke bouwwerken van de Portugese geschiedenis, waaronder de Toren van Belém. De toren is gebouwd tussen 1515 en 1521 en diende als uitkijkpost om vijandelijke schepen uit de haven te weren. De opdracht om de toren te bouwen kwam van koning Dom João II (1455-1495), maar helaas stierf hij voordat de eerste steen gelegd was.
Zijn opvolger Dom Manuel I (1469-1521) liet de toren echt bouwen. Hij gaf de opdracht om de toren te ontwerpen aan architect en beeldhouwer Francisco Arruda.
De toren is gebouwd in Renaissance- en Manuelstijl, met duidelijk zichtbare Moorse invloeden. Oorspronkelijk is de Toren van Belém midden in de Taag gebouwd maar door het verzanden van de rivier is hij verschoven en staat hij nu vlakbij de oever.

Het is een toeristische trekpleister van formaat en je zult hier dus nooit de enige zijn om van dit bouwwerk te genieten maar het is zeer zeker de moeite van het bezoeken waard, een mooie herinnering aan de glorietijden van Portugal.