Lissabon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Azulejos amarelo!

Lissabon,
Portugal


Tegeltje, tegeltje aan de wand...

Wist je dat Lissabon een levend azulejo-museum is? Een wandeling door de stad is de beste ontmoeting met de kleine gekleurde tegels. Je kunt ze overal vinden: in tuinen, kerken, winkels, flatgebouwen en aan vele gevels. Prachtige kunstwerken hiervan kun je ook zien in de metrostations van Lissabon.

Een stukje geschiedenis hierover: Het Portugese woord azulejo stamt af van het Arabische woord Al-zuleique, wat zoveel betekent als "kleine gladde en gepolijste steen", die door de Arabieren in de Middeleeuwen werd gebruikt.
De kunstige wijze waarop de Arabieren de azulejos gebruikten om vloeren en wanden te decoreren, beviel de Portugese koningen wel. Daarom begon men in Portugal in de 15e eeuw ook azulejos te produceren. Door de eeuwen heen hebben de azulejos een bevoorrechte plaats ingenomen in de architectuur en men kan zelfs stellen dat Portugal deze tegels als geen ander Europees land heeft overgenomen en gebruikt.

Alle tegels in Lissabon vertellen over de geschiedenis van de stad en van Portugal. Blauw en geel waren in de 16e eeuw de favoriete kleuren, tegenwoordig is er een voorliefde voor blauw met wit. Op deze zonnige, moderne tegeltjes is goed te zien dat muziek (fado) belangrijk is.