Lissabon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Beroemde wachttoren

Lissabon,
Portugal


De Torre de Belém verheft zich aan de oever van de Taag als een symbool van de fundamenten van de Nieuwe Tijd, waarin de Portugezen als pioniers optraden. Daarom is deze door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Lissabon was toen de hoofdstad van een reusachtig zee-imperium, waarvan de Torre de Belém het visitekaartje was. De toren verheft zich als een prachtige parel uit bewerkte steen, maar tijdgenoten zagen er een angstaanjagende vesting in ter verdediging van de Taag-monding, die met de vesting aan de andere kant van de Taag het kruisvuur kon openen.
De opdracht tot de bouw werd in de 16e eeuw door D. Manuel I gegeven en de vierhoekige toren herinnert ook nog aan de oude middeleeuwse burchten. Toch was de vesting, waarvan de kanonnen gericht waren op de zee, een innovatie voor die tijd.

Het is een prachtige toren, heerlijk om doorheen te dwalen. Daal af naar de kelders waar destijds de gevangenis zat (pas op je hoofd voor de bijzonder lage plafonds!) en klauter via een wenteltrap door een nauwe gang helemaal naar de top van de toren voor een geweldig uitzicht over de Taag aan de ene kant en de stad aan de andere kant.