Ooievaar op ene poot...
Faro,
Portugal
Als je naar Faro gaat MOET je ook een boottochtje door het gigantische natuurgebied maken dat direct tegen Faro aan ligt: Parque Natural da Ria Formosa.
Dit gebied vond ik wel wat hebben van de Waddenzee. Ook dit is een getijdegebied waar bij eb de platen droog vallen, het is heel vogelrijk en heel rustig! Ik heb hier met een bootje rondgevaren met een lokale man en zijn dochtertje. Een tochtje van ruim 2 uur waarbij we 3 verschillende plekken hebben aangedaan om even aan land te kijken. Er zijn namelijk een paar eilanden die niet overstromen als het vloed is. Hier is voornamelijk Portugees toerisme.
Het natuurpark Parque Natural da Ria Formosa, dat in 1987 werd opgericht, loopt vanaf het strand van Faro, Praia de Faro tot aan het kleine plaatje Cacela Velha. Het gebied bezit zo'n 60 km aan kustlijn en werd opgezet om het natuurlijke ecosysteem voor bedreigingen te behoeden. Het natuurgebied wordt beschermt tegen bouwprojecten, het weghalen van zand, vervuiling en overmatig toerisme.
Het reservaat is omringt door een keten van eilanden en schiereilanden van zand omgeven door een grote lagune. De band van eilanden beschermt het leven in de lagune tegen de open zee. Doordat de eilanden niet met elkaar aansluiten is er eb en vloed in de lagune. De lagune bestaat uit moeraslanden, zoutpannen, zee-engten en kanalen.
Het water in de lagune zit vol met allerlei soorten schelpdieren die tevens gekweekt worden en zo'n 80 procent van de totale export vormen. Naast schelpdieren leven er ook heel veel verschillende vissoorten. Deze vis trekt samen met het aangename klimaat veel wilde vogels en andere diersoorten aan. Zo leven er reigers, ooievaars en de watersnip. De smalle kanaaltjes vormen een perfecte broeiplaats voor dit soort vogels.
De foto is genomen vanuit het bootje. De ooievaar stond er vrij relaxed op zijn ene pootje... Ondertussen genieten we niet alleen van de vele vogels die we zien, maar ook van de prachtige vlakke natuur en van de verkoeling die je hebt op het water.
Exif: Nikon D7000; Tamron 18-200 bij 200mm; ISO100; f/7,1; 1/400s