Portugal

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Portugal image

Citytrip door Coimbra en de klim naar Sítio

Portugal
Europa
EvelineVanPutten

Citytrip door Coimbra en de klim naar Sítio

9 september - Vandaag gaan we weer een stuk verder naar het zuiden. Helaas deden we er iets langer over dan gepland om bij Coimbra te komen. Onze navigatie heeft het wel over de “snelste route”, maar over gravelroads ga je niet heel hard… Dat de Portugezen iets met getallen hebben, dat wisten we al. Wegen als N208 min 3 zagen we regelmatig, maar wat we nu toch tegen kwamen… Je passeert het bord “Coimbra 59km” en enkele kilometers later zie je een bord “Coimbra 63km”. Dan denk je nog dat je het zelf verkeerd gelezen hebt. Maar toen volgden ook “Coimbra 39km” en “Coimbra 42km” en dat bleef zich herhalen. Hoever de stad dus precies was, geen idee, maar uiteindelijk kwamen we aan in Coimbra!

Coimbra, van oudsher “De Universiteitsstad”, werd in de 12de eeuw tot hoofdstad van Portugal benoemd. Ruim een eeuw later is deze eer overgedragen aan Lissabon, maar dit was genoeg om Coimbra tot een bloeiende stad te maken. Het was even zoeken naar een parkeerplaats, maar na even zoeken vonden we een garage vlakbij het oude centrum. We zijn gelijk de steile heuvel opgelopen naar “de bovenstad” en kwamen uit bij het Museu Nacional Machado de Castro, een museum dat is gehuisvest in een voormalig paleis. We besloten eerst even een hapje te gaan eten; voor weinig geld weer een grote en lekkere maaltijd! Daarna zijn we langs de verschillende bezienswaardigheden van Coimbra gelopen: Sé Velha, Sé Nova, dé universiteit en het Praça da República. Vooral de universiteit is erg indrukwekkend; het is de oudste universiteit van Europa. De universiteit is gevestigd in het voormalig paleis van koning Afonso, compleet met klokkentoren en zuilengalerij. We liepen van de Alcaçovaheuvel naar beneden om naar de zuidoever van de rivier Mondego te lopen. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op het oude Coimbra. Daarna zijn we nog even gaan lopen door “de benedenstad”. In de benedenstad zijn diverse pleinen, kerken, mooie bouwwerken en gezellige winkelstraten. Praça do Comércio is zeker één van de gezelligste pleinen!

Na ruim twee uur door de stad gedwaald te hebben, zijn we weer in de auto gesprongen, op weg naar onze volgende bestemming: Nazaré. Een uurtje later kwamen we aan in dit gezellige vissersstadje. Ons hotel (Hotel Magic) hadden we snel gevonden. Dit hypermoderne en ietwat steriel ogende hotel ligt op nog geen drie minuten lopen van het strand. En dus stonden we drie minuten laten op het Praia da Nazaré. Het is een enorm lang en breed strand met hoge golven, dat beschut ligt achter een hoge klif. Op deze klif is de wijk Sítio gebouwd. De meeste mensen gaan met het kabelspoortje (ascencor) naar deze 110 meter hoge klif, maar wij besloten sportief te trap te nemen. Dat was nog een aardige klim, zeker met zo’n 30 graden! Eenmaal boven werden we getrakteerd op een prachtig uitzicht over Nazaré, het strand en de Atlantische Oceaan. Een ijsje hadden we ook wel verdiend! Verder hebben we nog wat bezienswaardigheden bekeken en zijn we langs de souvenirshops gelopen, voordat we weer naar beneden zijn gegaan.

Na een opfrisbeurt in het hotel, gingen we op zoek naar een geschikte plaats om te eten. Gerben had zijn zinnen gezet op pizza. Bij Mr Pizza zag het er niet zo gezellig uit, dus liepen we door op zoek naar een andere pizzeria. Helaas, Nazaré heeft voornamelijk visrestaurants (die ook wel wat vlees hebben). We besloten een take away pizza te halen bij Mr Pizza. We bestelden twee “maxi” pizza’s. De jongen achter de balie keek ons moeilijk aan. Wat bleek, we hadden zojuist pizza besteld voor acht personen! Wisten wij veel dat een “maxi” 50 centimeter was! Toch maar het maatje kleiner genomen en lekker in het hotel opgegeten. Zo meteen gaan we nog een toetje (lees: crêpe) halen. Prima afsluiting van de avond na een heelrijke dag!

Foto's

d0d5b.jpg
d0d5b.jpg
EvelineVanPutten
53e9c.jpg
53e9c.jpg
EvelineVanPutten
b4116.jpg
b4116.jpg
EvelineVanPutten
dd00c.jpg
dd00c.jpg
EvelineVanPutten