Baixo Alentejo foto's & tips

'458451' door KHeijlaerts '458451' door KHeijlaerts

PortugalBaixo Alentejo

PortugalBaixo Alentejo

Afgelegen maar zo...m

KHeijlaerts

De foto is gemaakt met mijn iPhone. Ik was afgelopen zomer een weekje in het binnenland van Portugal. Ik heb in die regio geen enkele Nederlander gezien, wat ik heel bijzonder vond want Nederlanders kom je overal tegen toch? Deze foto is genomen op een klein landweggetje van de mensen waarbij we hebben geslapen. Daar beneden bij het water is hun boothuis. Er zijn hier geen verharde wegen. Een 4X4 is sterk aan te raden. De ochtend nadat ik de foto heb gemaakt hebben we de kano's gepakt en hebben we een uitloper het stuwmeer Albufeira da Barragem de Santa Clara verkend. Ook toen niemand tegengekomen op een hele ochtend. Wel vogels gezien, een schildpad zien zwemmen, wilde paarden zien lopen maar geen mensen :-) Daar hou ik van!

'460025' door KHeijlaerts '460025' door KHeijlaerts

PortugalBaixo Alentejo

PortugalBaixo Alentejo

Mooie vlinder in...Ou

KHeijlaerts

Deze zomer was ik op vakantie voor een week in de regio bij Ourique. Ourique was voor ons de dichtstbij zijnde plaats met een supermarkt. Best een leuk plaatsje om te bezoeken. Je hebt daar ook een uitzichtpunt: Miradouro do castelo. Hier ligt ook een mooie tuin omheen met pergola's die met prachtige bloemen zijn begroeit. Daar komen natuurlijk ook vogels en vlinders op af. Deze vlinder heb ik na een tijdje vast kunnen leggen door continu met mijn camera de vlinder te volgen. Wat een vlugge dwarrelaar! Hier was hij even gaan zitten om met zijn roltongetje nectar op te zuigen uit een Afrikaantje. Het echte uitzichtpunt durfden we niet op, de gammele trap is hard toe aan onderhoud en met mijn hoogtevrees was deze trap echt geen optie. Vanaf de hoogte van de tuin had je ook al prachtig uitzicht over de stad en het landschap.

'489832' door huubverbeek '489832' door huubverbeek

PortugalBaixo Alentejo

PortugalBaixo Alentejo

Abstract landschap in

huubverbeek

Tijdens mijn reis door de Alentejo (Portugal) kwam ik dit bijna abstracte heuvelachtige landschap met kurkeiken tegen. Ik weet niet wat er onder het plastic verbouwd wordt maar het beeld vond ik prachtig.

'494681' door huubverbeek '494681' door huubverbeek

PortugalBaixo Alentejo

PortugalBaixo Alentejo

Menhirs Cromlech...Al

huubverbeek

In de buurt van Evora, Nossa Sra. de Guadelupe kom je deze indrukwekkende serie menhirs tegen die zelfs vandaag nog worden gebruikt voor sprirituele doeleinden.Het is de grootste nog bestaande groep van gestructureerde menhirs op het iberisch schiereiland en een van de grootste groep van Europa !

'500432' door KHeijlaerts '500432' door KHeijlaerts

PortugalBaixo Alentejo

PortugalBaixo Alentejo

Hier gaan de...Portug

KHeijlaerts

Even iets anders dan Indonesië :-) Ik zit heerlijk in het zonnetje op mijn dakterras en moest weer even terugdenken aan vorig jaar toen ik in Portugal op vakantie was. Vandaar dat ik even tussen die foto's heb zitten kijken. We zijn toen een dag richting de (zuid)westkust geweest. Hier vind je amper buitenlands toerisme op een of andere manier zit iedereen in de Algarve lijkt wel. Hier waren de strandjes voornamelijk bevolkt door de Portugezen zelf. Een heerlijke ruige kustlijn met op diverse plaatsen kleine strandjes waar je ook wel wat moeite voor moest doen om er te komen. Hier geen mooie trappetjes, maar gewoon je eigen weg zoeken over de rotsen. Daar hou ik van! Je hebt daar dan een van de vele privéstrandjes. Ik weet niet meer exact waar wij zaten, je hebt heel veel kleine plaatsjes. Denk er wel aan dat je voldoende eten en drinken meeneemt want op zo'n privéstrandje heb je natuurlijk geen strandtent :-) Exif: Nikon D7000; Tamron 18-200 bij 18mm; ISO 250; f/10; 1/160s

'508406' door Schopman '508406' door Schopman

PortugalBaixo Alentejo

PortugalBaixo Alentejo

De onbedorven kust va

Schopman

Naast de toeristische zuidelijke Algarve waar veel hoogbouw de prachtige natuur voor een groot deel verziekt en waar het vaak erg druk is, bestaat gelukkig ook nog het natuurpark Costa Vicentina, beter bekend onder de naam Westelijke Algarve. Dit is de kust voor rustzoekers, wandelaars. natuurliefhebbers en voor fotografen zoals ik. Hoogbouw is er niet toegestaan en eventueel geplande kleine bouwprojecten worden slechts onder strenge voorwaarden goedgekeurd. Het park dat zich van Sagres tot Praia S. Torpes langs de zuidwestkust van Portugal uitstrekt, is met de auto, afhankelijk van de wegen die je volgt, 154 of 126 km lang. Twee uitstekende websites die je alles over het park vertellen zijn: http://www.costavicentina.nl/page/het-park ( voor uitgebreide algemene informatie) en http://www.oppad.nl/?bestemming=wandelen-portugal-rota-vicentina (vooral voor wandelaars interessant) De foto maakte ik even ten noordwesten van de plaats Arrifana vanaf een hoog gelegen punt op een rots (de coördinaten zijn opgegeven voor de plaats Arrifana)

'486358' door JannavEek '486358' door JannavEek

PortugalBaixo Alentejo

PortugalBaixo Alentejo

Ooievaars

JannavEek

Het grote aantal ooievaars dat ik in de Alentejo regio zag was echt heel bijzonder. En soms wel vier of vijf van die enorme nesten in één boom. Het schijnt dat er voldoende voedsel is en dat ze het hele jaar in zuidelijk Portugal (en Spanje) blijven in plaats van naar Afrika moeten om te overwinteren.

'519672' door JannavEek '519672' door JannavEek

PortugalBaixo Alentejo

PortugalBaixo Alentejo

Stroomgebied van de..

JannavEek

Een deel van het stroomgebied van de rio Guadiana is tot natuurpark gemaakt: het Parque Natural do Vale do Guadiana. Je vindt het in het minder bekende zuidelijke deel van de Alentejo, op 45 min. rijden van de Algarve kust en op steenworp van de Spaanse grens. Als ik er ben in het voorjaar is het er prachtig met velden bedekt met gele en paarse bloemen, kurkeiken, olijfbomen. Langs de rivier staan de eeuwenoude getijdenmolens, aan de uiterste noordkant van het park vind ik de waterval Pulo do Lobo (sprong van de wolf). De regio is een paradijs voor vogelliefhebbers. Hier en daar een slaperig dorp, en aan de rand van het park ligt de nu verlaten pyrietmijn van São Domingos, ooit de grootste koper- en zwavelmijn van Europa. De enige stad binnen de grenzen van het park is Mértola, waar ik voor enkele dagen intrek neem in een bijzonder leuk stijlvol ingericht hostel. De temperatuur is perfect in het voorjaar maar houd wel rekening met wisselvallig weer, regenbuitjes afgewisseld met zon.

'495068' door huubverbeek '495068' door huubverbeek

PortugalBaixo Alentejo

PortugalBaixo Alentejo

Paulus Potter in...Po

huubverbeek

In de buurt van de menhirs van Nossa sr. de Guadelupe kwam ik dit tweetal tegen dat in de schaduw van de kurkeiken ons aandachtig bekeek. Ik moest meteen aal Paulus Potter denken.

'519554' door KHeijlaerts '519554' door KHeijlaerts

PortugalBaixo Alentejo

PortugalBaixo Alentejo

Kurkbomen in de...zom

KHeijlaerts

In het zuiden van Portugal vind je prachtige landschappen en heel veel rust. De Algarve is erg toeristisch maar de regio erboven is nog behoorlijk onontdekt! We zijn hier ongeveer een week geweest en hebben amper toeristen gezien. Typerend beeld voor deze streek zijn de kurkbomen en de droogte. Het kan hier in het binnenland behoorlijk heet worden. Hier moet je met je dagplanning ook echt rekening mee houden. Exif: nikon D7000; Tamron 18-200 bij 25mm; ISO250; f/5,6; 1/1000s

'513406' door Jan10e '513406' door Jan10e

PortugalBaixo Alentejo

PortugalBaixo Alentejo

Arregata Molen

Jan10e

Langs de kustroute van de Algarve terug naar Lissabon (IC4) ligt ten noorden van het plaatsje Aljezur een gehucht Rogil. Aan de zuidkant zie je de molen aan de oostkant van de weg. De Arregata molen.Een grondpad gaat er naar toe. Het is allemaal gesloten. Twee molenstenen liggen buiten op de grond. Het zou een museum moeten zijn van het traditionele malen. Door windkracht. En verder gebruiksvoorwerpen en boerengereedschappen. Herbouwd in 1997.

'500471' door KHeijlaerts '500471' door KHeijlaerts

PortugalBaixo Alentejo

PortugalBaixo Alentejo

Vissershaventje

KHeijlaerts

Een stukje verderop als de strandjes langs de kust van Portugal kwamen we dit vissershaventje tegen. Boven hebben we vis gegeten in een restaurant, wat zo heerlijk was!! Drakenpootjes noemde ik ze. Ik weet nog steeds niet wat het echt was. Eigenlijk was het niet echt vis begreep ik, maar ik begrijp geen Portugees, en de mevrouw van het restaurant geen Engels. Dus de communicatie was vrij lastig. Maar er komen heerlijke dingen uit de zee dat is zeker :-) Laat die vissersbootjes dus maar weer snel die haven uit gaan: aan het werk! -vergroot komt de foto mooier over- Exif: Nikon D7000; Tamron 18-200 bij 52mm; ISO 250; f/10; 1/400s

'519478' door JannavEek '519478' door JannavEek

PortugalBaixo Alentejo

PortugalBaixo Alentejo

Lokaal

JannavEek

Op roadtrip door de ongerepte natuur van het Parque Natural do Vale do Guadiana rond de stad Mértola, het zuidelijkste deel van de Alentejo. Als we door een authentiek en slaperig dorpje komen, wil de vriendelijke bevolking wel even komen zien wie er door hun dorp rijdt. Natuurlijk stoppen we om te begroeten - nieuwsgierig bekijken we elkaar - en als we dan toch stilstaan ook maar even een portretje schieten.

'500496' door KHeijlaerts '500496' door KHeijlaerts

PortugalBaixo Alentejo

PortugalBaixo Alentejo

Feestelijk plaatsje

KHeijlaerts

Ergens onderweg van de kust terug naar ons huisje kwamen we langs dit plaatsje. Ze hadden kennelijk feest (gehad). Het was nu uitgestorven op straat, maar het is dan ook op het heetst van de dag. We hebben even een ijsje op en zijn toen weer verder doorgereden. Exif: Nikon D7000; Tamron 18-200 bij 38mm; ISO 250; f/10; 1/640s

'542324' door konne000 '542324' door konne000

PortugalBaixo Alentejo

PortugalBaixo Alentejo

Ruige kust

konne000

De kust van Alentejo is fantastisch mooi. Heerlijk ruige kusten waar de golven op beuken en af en toe een klein strandje, waar je vaak ook kunt komen! Heerlijk met het busje van plekkie naar plekkie! Fantastisch!

'456735' door marjolijn '456735' door marjolijn

PortugalBaixo Alentejo

PortugalBaixo Alentejo

Kleurige kiosk

marjolijn

In Portugal zie je, net als in andere zuidelijke landen, nog veel kiosken waar je kranten, tijschriften en iets te eten/drinken kunt kopen. Dit felgekleurde exemplaar trof ik aan in Coruche, een klein plaatsje in de Alentejo, waar we alleen een korte koffiestop hielden. Ik denk niet dat veel toeristen hier langer verblijven, al heeft de gemeente langs de rivier, de Sorraia, een uitgestrekt zandstrand aangelegd. De kiosk staat op een plein tegenover de arena, waar stierengevechten worden gehouden. Ik heb de foto iets bewerkt omdat het een nevelige ochtend was, de zon was nog niet echt goed doorgebroken.

'489934' door huubverbeek '489934' door huubverbeek

PortugalBaixo Alentejo

PortugalBaixo Alentejo

Een ander landschap..

huubverbeek

Nogmaals de Alentejo in het voorjaar (begin april) met vaak bloemenweiden onder de (heel) vele kurkbomen die de Alentejo bevolken. Het is een prachtig gebied in het voorjaar.In de zomer zou ik hier zelf niet zo snel komen want dan is alles vrij dor.

'519736' door JannavEek '519736' door JannavEek

PortugalBaixo Alentejo

PortugalBaixo Alentejo

De Moorse oorsprong..

JannavEek

Mértola ligt op een heuvel aan de Rio Guadiana. Binnen de ommuurde bovenstad bevindt zich behalve het oorspronkelijk Moore kasteel met slottoren uit de 13e eeuw ook de witte (kerk) Igreja Matriz. Dit was ooit een moskee. Aan de hoefijzervormige bogen en het oorspronkelijke vierkante grondplan is dat nog te zien. Moorse zuilen met steeds verschillende kapitelen dragen het gotische gewelf. In het portaal zijn bloemen, schapenkoppen en mannen met snorren afgebeeld. Nergens in Portugal is het Moorse karakter in een kerk beter bewaard.

'461753' door KHeijlaerts '461753' door KHeijlaerts

PortugalBaixo Alentejo

PortugalBaixo Alentejo

Kurk

KHeijlaerts

Typerend voor Portugal zijn de kurkbomen. De rode stammen zijn de kale stammen waar de schors vanaf gehaald is. Dit proces kan na jaren pas weer gedaan worden. Eerst moet de stam zichzelf weer herstellen. Het is daardoor een behoorlijk kostbare handel.

'545985' door konne000 '545985' door konne000

PortugalBaixo Alentejo

PortugalBaixo Alentejo

Mooi strandje

konne000

Hier een stukje kust in Baixo Alentejo, ergens tussen de plaatsen Sagres en Zambujeira. Een heerlijke, bijzonder ruige kust met toch ook verrassend veel van dit soort kleine inham-strandjes. Vaak hebben ze trappen gemaakt om er te komen. Daarnaast is het bovenop de rotsen heerlijk wandelen en is er vaak een aangegeven pad!

'459546' door KHeijlaerts '459546' door KHeijlaerts

PortugalBaixo Alentejo

PortugalBaixo Alentejo

Ochtendnevel

KHeijlaerts

Dit uitzicht had ik afgelopen zomer vanuit mijn huisje. Deze ene ochtend was extra mooi door de ochtendnevel, die overigens heel snel weer weg was! Overal waar je hier keek zag je natuur en verder niks. 's avonds zag je richting het zuid-oosten net 2 lichtjes in de verte. Ik vond het een prachtplek! En zou zeker nog eens teruggaan. Het is in het gebied aan de noordkant van het grote stuwmeer Albufeira da Barragem de Santa Clara.

'551780' door konne000 '551780' door konne000

PortugalBaixo Alentejo

PortugalBaixo Alentejo

Mooi en ruig

konne000

De kust van Alentejo is weergaloos mooi, vind ik! Ruig en overal de mogelijkheid om bovenop te wandelen en af en toe een klein privé strandje om even te verfrissen! Af en toe staan zelfs vissers hier om 50 meter dieper hun hengeltje uit te werpen!