Warschau

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ga het dak op!

Warschau,
Polen


Ga toch het dak op!

In Warschau kan dat onder meer bij de Universiteitsbibliotheek, ‘Biblioteka Uniwersytetu Warszawskiego’. De ingang van het moderne in 1999 geopende gebouw is letterlijk ‘een open boek’. Eenmaal binnen laat je de bibliotheek zelf ‘rechts liggen’, je loopt door de galerij met winkeltjes meteen weer naar buiten, de tuin van de ‘bieb’ in.
En dat is niet zomaar een tuin! Nee, het één van de grootste en mooiste daktuinen van Europa! Beneden wandel je langs lommerrijke laantjes, een groot grasveld en diverse waterpartijen. Geliefden, of degenen die een goed boek willen lezen, kunnen zich terugtrekken op één van de bankjes die verspreid staan door het park. Eenmaal boven zijn er rondom verschillende uitzichtpunten. (En ook verscholen plekjes voor een goed boek, gesprek, ….)

Op de foto ‘something old, something new, something Russian, something bleu’. In de verte de contouren van het moderne Warschau naast het cultuurpaleis wat in de tijd van de Russen is gebouwd. De andere kant op kijk je richting oude stad en rivier de Wisla.
De promenade van de rivier is overigens een leuke plek om tot rust te komen. Er zijn wat streetfood tentjes, barretjes en stadsstrandjes.