Warschau

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gedenk de doden

Warschau,
Polen


Vandaag, 2 november, is het Allerzielen. Voor Rooms-katholieke mensen is dat de dag om alle overledenen te herdenken.

Deze dag vind ik wel passend bij de foto die ik nu plaats: het monument voor de Helden van het Getto in Warschau. Tussen 1940 en 1943 zijn er 450.000 Joden uit het Getto van Warschau vermoord.

In 1943 is daar ruim drie maanden heldhaftig verzet geboden tegen de Nazi’s. Tijdens die afschuwelijke gevechten werden ongeveer 7.000 Joodse strijders gedood en nog eens 6.000 mensen werden levend verbrand of vergast in bunkers. De overgebleven 50.000 mensen werden naar vernietigingskampen gestuurd, de meeste naar Treblinka.

Het monument werd in 1948 opgericht en is door Nathan Yaacov Rapoport gemaakt van labradoriet gesteente uit Zweden. Je vindt dit monument in de Zamenhofstraat (Ul. Zamenhofa 9/11) naast het prachtige Polin museum over meer dan duizend jaar Joodse geschiedenis.

Het reliëf aan de voorzijde van het monument laat een groep Joodse vrijheidsstrijders zien met in het midden Mordechaj Anielewicz, commandant van de Joodse Strijdorganisatie. (Deze info is gebaseerd op feiten die ik vond bij Wikipedia)

Memento mori!