Warschau

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

In het Lazienki paleis

Warschau,
Polen


Deze foto maakte ik op de bovenverdieping van het Lazienki paleis in Warschau. Dat werd tussen 1764 en 1795 compleet herbouwd voor koning Stanislaus August Poniatowski om dienst te doen als zijn privé-residentie.

De ernstige schade na de Tweede Wereldoorlog is gelukkig hersteld en de ruimtes zijn in hun oude luister hersteld, zoals je op deze foto kunt zien.

Stanislaus August was van 1764 tot 1795 de laatste koning van het zelfstandige Polen. Hij werd bekend door wetenschappelijke, culturele en politieke hervormingen: hij stichtte de eerste eliteschool in het land, nam het initiatief tot het aanleggen van kanalen, bevorderde de mijnbouw en de wolindustrie en beperkte het vetorecht dat in de Poolse landdag tot een chaos had geleid.

Stanislaus August stond nog meer hervormingen toe: er werd een ministerie van onderwijs opgericht, er kwam een nieuwe grondwet, marteling en heksenvervolging werden afgeschaft en er kwamen hervormingen in het leger.

Maar de conservatieve Poolse adel verzette zich en zocht steun bij tsarina Catharina de Grote. In november 1795 werd de koning gedwongen om af te treden en werd het land volledig opgedeeld door Rusland, Pruisen en Oostenrijk. (Wiki bedankt voor de informatie.)