Polen 2 Mazuren en Warschau
Polen 2 Mazuren en Warschau
Vanuit Gdansk rijden we naar het in nevelen gehulde Mazurië, een waterrijke, soms ook moerassige streek met veel meren. ’s Ochtends schijnt toch weer de zon, goed weer voor een boottochtje over de meren vanuit Mikolajki. We bekijken verder de indrukwekkende Wolvenschans, een belangrijk hoofdkwartier van Hitler. Hier vond de mislukte aanslag plaats op Hitler door Von Stauffenberg. Aan het einde van de oorlog bliezen de Duitsers zelf de bunkers op. Swieta Lipka is een beroemd bedevaartsoord. Doel van de bedevaarten was een heilige linde met Mariabeeld. De Jezuïeten bouwden hier een barok-kerk met een orgel met bewegende figuren. Bij het spelen van het Ave Maria draaien en buigen de engelen, een eigenaardige vertoning. De Mazurische (aardappel?)pannenkoek met paddestoelen smaakt prima, begeleid door een kloek glas bier. Het bier wordt hier per halve liter (minstens) gedronken.
Boven de Wisla, de moederrivier van Polen, torent de oude stad van Warschau, herbouwd op de ruïnes van de Tweede Wereldoorlog. Op het Slotplein voor het Koninklijk Paleis kijkt Zygmunt III Wasa vanaf zijn zuil uit over zijn hoofdstad. Het is zaterdag, trouwdag, en in alle kerken van Warschau geven bruidsparen elkaar het jawoord. Vanaf het Slotplein loopt in zuidelijke richting de Koningsweg, die de verschillende vorstelijke residenties verbindt. Straatartiesten spelen accordeon, blazen grote bellen, dansen. Ook tref ik hier weer, na Dresden en Pirna, Bernardo Bellotto, Canaletto, hofschilder van de laatste Poolse koning. Zijn schilderijen, stadsgezichten, te vinden in het Koninklijk Paleis, zijn gebruikt bij de herbouw van de stad. Hij legde onder andere het Slotplein vast, en ook de kerk van het Heilige Kruis, waar het hart van Chopin is bijgezet. De grote componist woonde de eerste helft van zijn leven in Warschau. Voor de kerk staat, net als op enkele andere plekken, een bank die na een druk op de knop muziek van Chopin laat horen. De banken zijn onderdeel van een multimediaal project. Zo’n bank staat ook in het groene Saskipark, waar in het Saskipaleis het gymnasium gehuisvest was waar vader Chopin Franse les gaf. Het gebouw is verwoest, alleen de arcaden staan nog overeind, hier is nu het graf van de onbekende soldaat. Vandaar weer terug naar het Slotplein, waar zich de miss-en van de wereld verzameld hebben, compleet met sjerp. Miss Holland ontbreekt, zij moet nog aankomen.
Zondag verder met de verkenning van Warschau, nu eerst met stadsgids. We maken een korte wandeling door het Lazienkipark, het grootste stadspark in Europa, met het lustslot van de koning, en het standbeeld van Chopin. Zomers worden hier op zondag gratis concerten gegeven. Dan het joodse Warschau. Meer dan 30% van de bevolking van Warschau was joods, meer dan 300.000 joden zijn vermoord. Het getto werd met de grond gelijk gemaakt na een opstand in 1943. De opstand wordt herdacht met een monument, en ook op de plaats waar de joden afgevoerd werden naar Treblinka staat een monument. Ook de niet-joodse Polen hadden zwaar te lijden onder de Duitsers, zo kostte in 1944 een opstand aan 200.000 mensen het leven. Zij worden herdacht met het monument van de opstand van Warschau. Overal in de stad vind je plaquettes die herinneren aan gebeurtenissen in de oorlog.
Vervolgens wandelen we door de oude stad, naar de oude markt met de fontein van de zeemeermin/sirene, symbool van de stad. Volgens de legende leefde zij in de Wisla en voorspelde aan vissers dat op de oevers een onverwoestbare stad zou ontstaan. Tijd voor een lunch op de oude markt, na gisteren rode bietensoep (lekker), waag ik me vandaag aan de pierogi, de Poolse ravioli, leuk om een keer geprobeerd te hebben, maar ik zal het thuis niet maken.
Na de lunch verken ik nog door de stadspoort Barbakane de zogenaamde nieuwe stad, en bezoek het Koninklijk Paleis (op zondag gratis). De moderne universiteitsbibliotheek met daktuin haal ik net niet meer. Er blijft nog genoeg over om voor terug te komen.