image
Tim Middeljans

Minigids: 7 insidertips voor Graz in Oostenrijk (+ win een reis ernaartoe!)

Buiten het wintersportseizoen toont het veelzijdige Oostenrijk zijn ware aard. Columbus-reporters Leon Boelens en Tim Bilman reizen samen met Instagrammers Anna Smorek en Tim Middeljans dwars door het land en leggen het typisch Oostenrijkse karakter bloot. In Graz, met zijn historische binnenstad en hedendaagse flair, omringen ze zich met kunst, cultuur en heerlijk eten. Wil je kans maken op een reis ernaartoe? Scroll dan snel verder!

Guten Appetit! Graz, de gastronomische hoofdstad van het land, is een smakelijke verrassing. Hier vind je talloze restaurants die zich toeleggen op de traditionele keuken – maar dan met een moderne twist. Oostenrijkse chef-koks vliegen de wereld over om de nieuwste culinaire trucjes te leren en toe te passen op de recepten van hun grootouders. Zo ook Daniel Edelsbrunner van het familierestaurant Kupferdachl. ‘Ik wil de klassiekers op een respectvolle manier vernieuwen, zonder de lokale producten uit het oog te verliezen’, legt hij uit. 

Ook in de stad zelf gaan historie en de toekomst hand in hand. Graz wordt gescheiden door de rivier de Mur, en dat geeft de stad twee herkenbare gezichten. De op het verleden leunende oostoever baadt in statige bouwwerken en Unesco-Werelderfgoederen. Hier tref je ansichtkaartwaardige monumenten die in vrijwel elke Nederlandse stad dé trekpleister zouden zijn, en de opvallende Schlossberg, het letterlijke hoogtepunt van de stad. Vanuit elke straat vang je een glimp op van deze 473 meter hoge berg en zijn opvallende Uhrturm. Deze iconische klokkentoren dateert uit de dertiende eeuw en heeft een romantische wijzerplaat met een grote uur- en kleine minutenwijzer. Een dankbaar onderwerp voor openluchtevenementen, schoolexcursies en vakantiefoto’s. Waar de oostoever achterom kijkt, richt de westoever zijn blik juist voorwaarts. Het moderne Graz heeft een markante kunsthal, straatjes met designerpop-up-winkels en, zoals het een beetje hippe stad betaamt, genoeg speciaalbierbarretjes om de vrijdagmiddagborrel te huisvesten. 


DIT WIL JE DOEN IN GRAZ

1. Ga op zoek naar kunst in Graz

Kunsthaus Graz. Foto: Margriet HoekstraFoto: Margriet Hoekstra

In 2003 was Graz Culturele Hoofdstad van Europa en sinds 2011 maakt het als ‘Designstad’ deel uit van het Unesco Creative Cities Network. Vooral in de zomer is de evenementenkalender boordevol. Geniet onder andere van klassieke muziekconcerten, wijnfestivals, tentoonstellingen en pop-up stores met producten van lokale designers. Niet te missen: de hedendaagse collectie van het markante, amoebevormige Kunsthaus, een voorbeeld van de zogenaamde blob-architectuur waarin grillige vormen centraal staan. Entree kost € 12 p.p.

Ook interessant: (Alpen)cultuur voor levensgenieters: dit zijn de culturele hotspots van Oostenrijk

2. Kijk uit over de binnenstad van Graz

Kijk vanuit cafe Freiblick uit over Graz, Oostenrijk. Foto: Tim BilmanFoto: Tim Bilman

Toegegeven: het is geen onontdekte parel meer. Toch mag een bezoek aan het dakterras van Tagescafé Freiblick, boven op het Kastner und Öhler-warenhuis, niet ontbreken tijdens je stedentrip. Met een drankje in je hand kijk je uit over de stad, met zijn typische dakpannen in de vorm van beverstaarten, en natuurlijk de Uhrturm. Iedere zaterdag speelt een dj de pannen van het dak.


3. Beleef de Schlossberg op alternatieve wijze

Schlossberg Graz, Oostenrijk. Foto: Tim MiddeljansFoto: Tim Middeljans

Je kunt de Schlossberg op lopen via de fotogenieke trap aan de voorkant. Een kleine reizigerstip is om niet halverwege al rechtsaf te slaan naar de Uhrturm, maar een kleine omweg te nemen linksaf, via de andere kant van de berg. Duurt zo’n tien minuten extra, maar hierdoor heb je een mooier zicht op de stad en waan je je in de natuur. Je kunt ook naar boven met een glazen lift en naar beneden met de glijbaan. Ja, dat lees je goed: met de glijbaan. Voor slechts € 6 p.p.! Pauze? Op de berg vind je talloze plekjes om te eten of een drankje te doen met uitzicht over de stad. Tip: wandel omhoog rond zonsondergang en zie de lichten aangaan. Een magisch moment!


4. Raak betoverd door Graz' oude binnenstad

Bewonder de binnenstad van Graz, Oostenrijk. Foto: Anna SmorekFoto: Anna Smorek

Of je nou geïnteresseerd bent in geschiedenis, kunst of culinaire hoogstandjes, Graz heeft voor ieder wat wils. Het historische stadscentrum, met zijn prachtige architectuur en levendige pleinen, nodigt uit tot verkenning. Het centraal gelegen Hauptplatz wordt omringd door kleurrijke gevels, gezellige cafés en food trucks. Bonuspunten voor de trams die je in no time naar een ander deel van de stad brengen. Graz combineert de charme van een historische stad met de levendigheid van een moderne metropool, waardoor het garant staat voor een onvergetelijke stedentrip.


5. Geniet van een voorstelling in het Operagebouw

Geniet van een voorstelling in het Operagebouw van Graz. Foto: Anna SmorekFoto: Anna Smorek

Graz is een bruisende stad, óók op het gebied van podiumkunsten. Het Operagebouw van Graz vormt minstens driemaal per week het decor voor ballet-, theater- en musicalvoorstellingen. Kijk zeker even binnen en raak onder de indruk van de sierlijke decoraties en kroonluchter.


6. Laaf je aan Steiermarkse kunst en cultuur 

Schloss Eggenberg, Graz, Oostenrijk. Foto: Tim MiddeljansFoto: Tim Middeljans

Op het binnenplein van Schloss Eggenberg, aan de rand van de stad, waan je je in het Midden-Oosten. Het is een aparte combinatie van de rococo-, barok- en Moorse stijl, compleet met bogen en zachte kleuren. Een fijne afwisseling na het drukke stadsleven. Binnenkijken? De Alte Galerie toont de middeleeuwse werken van oude meesters uit Steiermark, € 12 p.p. Samen met een gids aanschouw je 24 statige vertrekken vol fresco’s, antieke meubelstukken, kroonluchters en andere bezienswaardigheden, € 18 p.p.. Tot slot wandel je door de weelderige landschapstuin, € 2 p.p.


7. Verblijf op een van de hipste slaapadressen

Grand Hotel Wiesler, Speiselokal, Graz. Foto: Margriet HoekstraFoto: Margriet Hoekstra

Grand Hôtel Wiesler is gelegen in het hipste deel van de stad, vlak naast het Kunsthaus, met uitzicht op de Schlossberg. Je hoort de Mur vanuit je kamer door de stad vloeien. Verwacht hier geen statige inrichting − binnen tref je veel meubels van de Nederlandse sloophoutkunstenaar Piet Hein Eek. In het sfeervolle Speiselokal, met een enorme muurschildering, kun je heerlijk lunchen en dineren, ook als je geen hotelgast bent. Je overnacht hier vanaf € 155 per nacht voor twee personen.


 

Enthousiast geraakt? Speel de Oostenrijk-quiz en maak kans op een vakantie naar Oostenrijk!

Nog meer Oostenrijk-inspiratie:


Kijk voor meer Oostenrijk-inspiratie op Austria.info/zomer!

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.