De beste adresjes en tips voor een culinaire vakantie in Oostenrijk
Waar moet je naartoe in Oostenrijk als je van lekker eten en drinken houdt en bijzondere regionale gerechten wilt uitproberen? Welke koks, bioboeren en andere culinaire sterren zijn een bezoekje waard? Culinair reisjournalist Laura de Grave heeft het voor je uitgezocht en gunt je een bijzonder kijkje in de keuken van Oostenrijk.
Culinair journalist, kookboekenauteur en presentator Laura de Grave deelt in een nieuwe aflevering van de Columbus Reispraat Podcast haar Geheimtipps voor het lekkerste eten en drinken van Oostenrijk. Laura reisde afgelopen zomer heel Oostenrijk door op een elektrische motor om regionale specialiteiten uit te proberen, bijzondere koks, bioboeren en andere innovatieve culinaire makers te bezoeken, en aan tafel te schuiven bij de beste restaurants. Laat je inspireren voor je volgende culinaire reis!
Luister naar de podcast!
Laat je inspireren door deze Oostenrijkse culinaire tips en makers
uit de podcast!
Links: De basis van het traditionele Oostenrijkse gerecht
Käsespätzle is bergkaas en Spätzle, een soort
pasta die je maakt met een speciale Spätzlerasp.
Rechts: Wiener schnitzel eten bij Figlmüller, hét
schnitzelrestaurant in Wenen.
Links: Schwarzbeernocken (pannenkoekjes met wilde
blauwe bessen) bij Andreas Döllerer in Golling (Salzburg).
Rechts: Marillenknödeln (knoedel met abrikozen) bij
Hotel
Kirchenwirt in Weissenkirchen in der Wachau
(Neder-Oostenrijk).
Links: Modern Oostenrijks koken in de keuken van Labstelle in
Wenen.
Rechts: dé beroemde Wiener schnitzel van Figlmüller. Met
kalfsvlees natuurlijk, zoals het hoort, en boterzacht en knisperig
tegelijkertijd.
Links: Wijngaarden langs de Donau in Weissenkirchen in der
Wachau.
Rechts: Kärntner kasnudeln, het nationale pastagerecht van
Karinthië.
Links: Chef Davor Ninic van Gasthof
Goldgasse is trots op zijn goedgelukte Salzburger
Nockerl, soufflés die symbool staan voor de bergen rondom de
stad Salzburg.
Rechts: Mohnzelten, koeken van aardappelmeel met
maanzaadvulling. Zoals wij in Nederland tulpenvelden hebben, zo
hebben ze in Neder-Oostenrijk klaprozenvelden waar maanzaad uit
gewonnen wordt.
Links: Gastheer Pablo Meijer-Schomburg serveert
Palatschinken, een crêpe-achtige pannenkoek, op het terras
van Zum Schwarzen
Kameel in Wenen.
Rechts: Heinz Reitbauer, de 12de beste chef ter wereld,
snijdt zijn beroemde gevulde kool-gerecht.
Culinair journalist en kookboekauteur Laura de Grave reisde door
heel Oostenrijk om de regionale keuken te proeven en lokale koks,
boeren en andere voedselproducenten te ontmoeten. In het
voorjaar van 2022 verschijnt een boek over haar culinaire
ervaringen, met foto's van Hans de Kort. Kijk voor meer informatie
op de website
van Laura de Grave en de culinaire
website van het Oostenrijks Toeristenburo.
Extra reistip: ontmoet de nieuwe smaakmakers van Oostenrijk: 9
culinaire tips uit de regio
In het hele Alpen- en Donaugebied, van de oostelijke provincies als Wenen en Burgenland tot in de westelijke provincies Tirol en Vorarlberg, heeft een nieuwe generatie voedselproducenten en koks een gemeenschappelijk doel: de lekkerste en duurzaamste regionale levensmiddelen verder verfijnen. Ga op culinaire reis door de Oostenrijkse regio’s en neem een kijkje in de keuken, waar locals maar al te graag hun geheimen met je delen.