Staafkerk
Zuid- en westkust,
Noorwegen
De kerk te Vaga wordt soms als een moderne staafkerk gezien, terwijl die gebouwd is in de jaren 1625–1627. Er wordt aangenomen dat de materialen waarvan zij gebouwd is van een oudere staafkerk afkomstig zijn, de oudste delen kunnen dateren uit het begin van de 12e eeuw.
Een staafkerk, in het Noors stavkirke, is een geheel uit hout opgetrokken kerkgebouw, met een typische bouwstijl die voornamelijk in Scandinavië wordt aangetroffen. Staafkerken zijn ontstaan in de periode waarin het christendom in Scandinavië werd verspreid.
Een staafkerk werd gebouwd op een stenen fundering waarop een frame of geraamte van houten balken werd geplaatst. Op dit fundament rustten de palen. Bij de allereerste staafkerken werden de staven of palen in een gat in de grond geplaatst. Hoewel dat voor voldoende stabiliteit zorgde, hielden deze bouwwerken niet lang stand doordat de palen door verrotting werden aangetast. Deze palen werden aan de bovenkant aan elkaar bevestigd met een nieuw geraamte van horizontale balken. Deze balken droegen de dakconstructie.
Als verbindingsmethodes werden gebruikt: zwaluwstaartverbinding, houten pennen en vastklemmen. Een staafkerk werd nooit met spijkers, nagels of lijm gebouwd zodat de constructie flexibel bleef en het hout kon werken.
(Dank aan Wikipedia.)