Foutje in Google Maps. Trekpleister plots spoorloos image
Lkoedam

Foutje in Google Maps. Trekpleister plots spoorloos

Google Maps is offline te gebruiken en daarom een essentiële reistool. Maar je kunt er niet altijd blindelings op vertrouwen, zo ondervonden nietsvermoedende toeristen in Noorwegen. Want wie met behulp van de app op zoek ging naar een van ’s lands bekendste trekpleisters werd tot voor kort naar een anoniem dorpje geleid.



De Preikestolen is een van de bekendste trekpleisters van Scandinavië (Foto: Reisreporter TTvanHaelst)



De Preikestolen in Noorwegen is een 605 meter hoge klif die over de Lysefjord heen hangt. Jaarlijks komen er zo’n twintigduizend mensen op af. Het gevaarte is moeilijk over het hoofd te zien, zou je zeggen …



Google Maps-foutje



Het dorpje Fossmork aan de overkant van de Lysefjord was nog nooit zo in trek onder toeristen. De plotselinge populariteit heeft echter een opmerkelijke reden: toeristen die de door de app voorgeschreven route naar Preikestolen volgden, kwamen in dit kleine dorpje op veertig minuten rijden van de klif terecht. Toegegeven, je kunt de rotspartij wel zíén vanuit het dorp. Maar de meeste toeristen hadden zich toch echt wat anders voorgesteld. De inwoners kunnen er wel om lachen; ze bieden hun verrekijkers aan en krijgen Japanners en Chinezen over de vloer. Het foutje lijkt inmiddels te zijn hersteld.