Fjord

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Op weg naar Kjeragbolten

Fjord,
Noorwegen


Veel mensen kennen het Lysefjord van de bekende Preikestolen: een rotsformatie die de vorm heeft van een kansel en uitsteekt boven het fjord.
Aan het eind van het Lysefjord ligt het kleine plaatsje Lysebotn. Meer dan een paar huizen en een geweldig geleden camping met zicht op het fjord en een waterval is het niet. Vanaf hier loopt een steile weg in haarspeldbochten omhoog en daar is het startpunt voor de wandeling naar Kjeragbolten. Kjerag is het hoogste punt in de regio en is bekend om de eivormige rots (bolten) die hier op 1000 meter hoogte tussen twee kliffen boven het fjord hangt.
Deze plek is bekend onder basejumpers die zich vanaf de kilometer hoge klif de diepte in storten. Mij niet gezien! De wandeling ernaar toe is al grandioos genoeg. Het is wel een pittige klim en op de meest lastige plekken zijn er pinnen in de rotsen geslagen met stalen kettingen om jezelf omhoog te trekken. Deze wandeling is voor geoefende wandelaars en af te raden bij regen. De rotsen zijn dan spekglad. Wie deze wandeling maakt zal groots beloond worden in uitzichten en zal dit moois ook slechts met enkele anderen hoeven te delen.
Deze foto is onderweg genomen – op een gemakkelijk stukje – zodat de camera nog even uit de tas gepakt kon worden.