Noorwegen
Rommegrøt in een Noorse woonkamer
Op reis gaan, staat voor mij gelijk aan avontuur en kennismaking met de lokale bevolking. Ook in Noorwegen was dat voor mij niet anders. Mijn vliegtuig was geland in Oslo en het doel was om zo noordelijk mogelijk te geraken in een paar dagen tijd zonder daarbij veel geld op te doen aan dure treinen. Vandaar vertrok ik ook al liftend uit Oslo. Dat ging heel vlot en een 10 tal auto's later kwam ik na twee dagen aan in Bodø. Onderweg had ik gedurende die twee dagen ruim de tijd gehad om met de bestuurders te praten over hun leven, mijn reis, hun achtergrond, mijn ervaringen etc etc. En wat me opviel waren enkele mensen die gelijkaardige verhalen vertelden over de koude wintermaanden in het hoge noorden. Allen herinnerden uit hun jeugd dat je in de winter eens niet zeurend naar bed ging, omdat er toch niets te beleven viel. Maar ook dat ze op woensdagen, na een halve dag school, vaak met de ouders op stap gingen voor een wandeling door de sneeuw. En als beloning kregen ze dan vaak Rommegrøt. Maar niemand wou me uitleggen wat het gerecht precies inhield.
Vandaar, aangekomen in Bodø verbleef ik twee dagen bij een Noorse jongen en besloten we een deal te sluiten. Ik moest een dag iets uit mijn vaderland koken, hij ging dan de tweede dag voor mij koken. Toen ik vroeg of hij Rommegrøt kon klaarmaken, was hij heel verbaasd dat ik die schotel kende. Hijzelf kon het niet klaarmaken, maar gelukkig bestond het in microgolf-voorverwarm formaat in de supermarkt.
Hij vertelde me dat Rommegrøt een gerecht is dat typisch wordt gemaakt bij feesten: op kerstmis, wanneer je 's zondags naar je grootmoeder mag of wanneer je voor het eerst je schoonouders ontmoet. En ik moet toegeven, het was een zeer speciaal gerecht. Ik had nog nooit in mijn leven iets gelijkaardigs gegeten. Het was zelfs zo speciaal dat toen ik diezelfde soort microgold-verpakking als verrassing naar huis meenam, niemand ervan durfde te proeven!
Maar wat is Rommegrøt nu eigenlijk? Het is een soort van pap, die het best te vergelijken is met een witte saus, waar dan suiker, boter en kaneel over gestrooid wordt. Dat geheel wordt opgegeten met sneetjes gerookte ham. Een vreemde combinatie, maar zeker eens de moeite waard om te proberen.
Voor de durvers:
Ingredienten:
1 liter room
1 kop bloem
2 koppen melk
1 kop suiker
1 theelepel kaneel
Doe de room in een sauspan en laat koken. Drie kwart van de bloem erbij doen tot de boter uit de room begint te komen en plaats deze in een apart kommetje. Neem de pan van het vuur en blijf roeren.
Breng de melk ondertussen in een andere pan aan de kook. Voeg aan de melk de rest van de bloem toe en roer totdat het mengsel hard wordt. Voeg beide mengsels bij elkaar en serveer in een schotel. De boter die uit de room kwam wordt erover gegoten. Strooi ook de kaneel en de suiker over het mengsel uit. Warm te serveren met gerookte ham.