De bevrijding van Brielle deel 3
De bevrijding van Brielle deel 3
Ik ken geen plaats waar ze zo uitbundig hun geschiedenis vieren als Den Briel, ieder jaar op 1 april viert Den Briel zijn bevrijding van de Spanjaarden alsof het de dag ervoor gebeurd is.
Heel de stad lijkt een reis terug in de tijd te maken, in een toneelspel met geen gelijkenis herleven ze de gebeurtenis die afspeelde op 1 april 1572, dit mogelijk gemaakt door de zeer ervaren 1 april vereniging en de gedreven inwoners van Den Briel
In mijn vorige blogs vertelde ik dat de geuzenvloot van Admiraal Lumey door een storm per toeval aanmeerde vlak bij de vesting stad Den Briel, onder hem vaarde de scheepcommandant en oude Briellenaar Blois van Treslong. Wanneer de plaatselijke Veerman dhr Coppestock contact maakte met de admiraal wisten ze hem te overtuigen de op dat moment schaars bewaakte stadje Brielle te bezetten, en van daaruit de lage landen te bevrijden van de Spanjaarden. Coppestock werd naar de Burgemeester van Den Briel gestuurd om een overleg af te spreken met de Geuzen, maar de Burgemeester dhr KoekkeBakker was de geuzen niet gezind.
De bevrijding van Den Briel, deel 3: Poorters en Poortresse
Vanuit alle mogelijke plekken gluurde de Poorters en Poortresse van Den Briel naar de buitenhaven waar burgemeester Koekkebakker ( geen 1 april grap ) een ontmoeting met de Geuzen had geregeld voor een vreedzaam gesprek,maar de aanwezigheid van de soldaten en kanonniers verraden dat er op meer gerekend werd.
Het was een onrustige dag geweest voor de Briellenaren, overal gingen er nieuwtjes en geruchten als lopend vuur de stads door, de tongen werden steeds losser.
"Kijk! Daar aan de kade, staat die Koekebakker met zijn Vroedschap en die waardeloze Spaanse commandant." Wat is hij nou van plan met al die soldaten? De Geuzen aanvallen?, is die Koekebakker dan Helemaal gek geworden?"
"Vanochtend nog was er een verbod op alcohol schenken aangekondigd, niet dat de Spaanse zuipschuiten zich er veel van aantrekken, nog een biertje of twee en ze vallen in slaap voordat de Geuzen voor onze poort staan."
"Ja er zijn wel nieuwe soldaten vanuit Vlaardingen gearriveerd, maar dat is jonge leek, ze verdwalen nog eerder in de stad dan dat ze een Geus vinden."
"En dan die oproep van vanochtend, dat iedereen die beschikbaar is om de stad te beschermen moet melden, Ha! Iedereen die nog snel genoeg kon lopen is de stadspoort al uit gevlucht."
"Overal waar de Spanjaarden vergeten zijn te kijken, stikt het van de Geuzenvlaggen, en terecht want wij Poorters en Poortresse van Den Briel zijn die Spanjaarden met hun gezuip en hun belasting meer dan zat" "Nee, dan maar die Geuzen, dan mogen de Spanjaarden wel zeggen dat ze schorem zijn, maar ze dragen de prins van Oranje, die voor geloofsvrijheid vecht, een warm hart toe" Hoeveel erger dan de Spanjaarden kan het zijn?"
"Kijk!, ik zie ze!, de Geuzen komen de haven in varen!"
Onmiddellijk werden de kanonnen afgevuurd als waarschuwing voor de Geuzen, maar dat hield de goed bewapende Geuzenschepen niet tegen, wanner de Geuzen aanmeerden kwam een kleine groep Spaanse soldaten op hun af maar ook dat was geen partij voor de geen geweld schuwende Geuzen, na een korte strijd zagen namen de Spanjaarden meer afstand. De poorters en Poortresse van Den Briel hoe de Geuzenadmiraal Lumey vergezeld met hun oude stadsgenood van Treslong aan wal staken naar Burgemeester Koekkepan, de Brielenaren konden het gesprek door de afstand niet horen, maar de lichaamstaal van Koekkebakker was allerminst meewerkend naar de Geuzen toe, eerst liet hij Blois van Treslong het woord voeren, maar uiteindelijk begon de steeds bozer wordende admiraal Lumey te brullen;
"Wat noem je ons? plunderaars? We kwamen juist met vreedzame bedoelingen!"
"Maar als je ons blijft tegenwerken krijg je precies wat je vraagt........En dat is Oorlog!"
De onrust in Den Briel werd groter en groter, want als de Geuzen Den Briel met geweld moeten overnemen, branden ze de hele stad plat.
wordt vervolgd