De Wadden

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Spinnewebben

De Wadden,
Nederland


Tijdens een fietstocht over Vlieland maakte ik deze foto. Ik had via afstandmeten.nl een fietstocht over het eiland uitgezet waarmee ik een hele ronde over het eiland maakte. Dit is het verste punt van mijn route: Kroonspolders, een bijzonder natuurgebied en tevens een vogelrust- en broedgebied en dus verboden toegang. Je mag wel over de dijk wandelen die tussen de waddenzee en dit natuurgebied ligt. En vanaf de Postweg ziet het er ook al prachtig uit. Vooral de spinnewebben op het gras vond ik prachtig met het lage zonlicht erop. Helaas geen Lepelaars gezien, die hier schijnbaar veel voorkomen en broeden. Verkeerde seizoen denk ik ;-)

'Het gebied is ontstaan aan het begin van de vorige eeuw door de aanleg van een aantal stuifdijken. Voormalig opzichter Kroon wilde graag een gebied aanleggen op Vlieland waar landbouw mogelijk zou zijn. Het gebied bleek echter niet geschikt te maken voor de landbouw en tegenwoordig zijn de Kroonspolders een uniek natuurgebied. Kroon’s naam is echter wel verbonden gebleven aan deze polders.
Wat deze Kroonspolders op Vlieland zo bijzonder maakt zijn de overgangen van een zoute naar een zoete omgeving. De binnenste polder wordt voornamelijk gevoed door zoet water en heeft dan ook een heel andere vegetatiestructuur dan de buitenste polder die grenst aan de Waddenzee. Zo groeien er bijvoorbeeld zeldzame orchideeën.
Vlieland is een echt vogeleiland en in de Kroonspolders broeden onder andere aalscholvers en lepelaars. Wanneer u op Vlieland graag de Kroonpolders zou willen bezoeken, dan kan dit met een excursie onder begeleiding van een gids. Wanneer u graag een excursie zou maken door de Kroonspolders, kunt u zich aanmelden bij Informatiecentrum de Noordwester'. (www.vlie.nl)

Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 70mm; ISO 100; f7,1; 1/30s