De Wadden

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gevarieerd Vlieland

De Wadden,
Nederland


Vlieland is na Schiermonnikoog de dunst bevolkte gemeente van Nederland. Er is 1 dorpje en verder is het eiland onbewoond. Een heerlijke plek dus om tot rust te komen en te genieten van de natuur. Het eiland is 21km lang (inclusief de zandvlakte Vliehors) En op zijn breedst slechts enkele km.

De natuur op Vlieland is verrassend veelzijdig. Wie denkt alleen maar strand en duinen met helmgrassen aan te treffen heeft het duidelijk mis! De diversiteit is vegetatie is behoorlijk groot. Bovendien is het voor vogelliefhebbers een paradijs! Vlieland behoort tot Natura2000-gebied en doordat er zo weinig mensen wonen is de ecologische hoofdstructuur op het eiland ook erg goed.
Ik heb uiteraard een fiets gehuurd en ben dit bijzondere eiland gaan ontdekken. Via afstandmeten.nl had ik een fietsroute uitgezet van ongeveer 19km, waarmee ik helemaal tot aan de Kroons polders heb gefietst. Dit is een vogelrust en broedgebied waar je niet in mag in het zuidwesten van Vlieland tegen de Vliehors aan. Vlak voordat ik daar was maakte ik deze foto. Midden op het eiland, en moet je toch eens kijken hoeveel verschillende soorten planten je hier ziet!
Er liggen ook heidevlaktes en bossen op het eiland, Ook liggen er 2 eendenkooien, zijn er natte graslanden met ontzettend veel vogels, zijn er op diverse plekken vennen en uiteraard hebben we dan nog de duinen met helmgrassen. Het is echt de moeite waard om even de fiets te pakken richting de westelijke helft van het eiland om al deze verschillende ecotopen te bekijken. Rondom het dorp vind je voornamelijk de bossen, het westelijke deel is echt gevarieerder.

Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 24mm; ISO100; f7.1; 1/30s