De Wadden

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Drenkelingenhuisje op Vlieland

De Wadden,
Nederland


De Vliehors is de grootste kale zandvlakte van Europa! En dat gewoon op ons eigen Vlieland. Ik vind het bijzonder. Op deze zandvlakte vind je dit drenkelingenhuisje op palen. Als het hoog water, noordwester storm en springtij is dan staat op deze plaat zo anderhalve meter water en spookt het er aardig. Dan kunnen drenkelingen hier terecht om het hoge water af te wachten. Zo heeft dit huisje al ongeveer 100 levens gered! Nu zit er een strandjuttersmuseumpje in.

Je komt er niet zomaar, de Vliehorst is ook een militair oefenterrein en daarom alleen in het weekend toegankelijk voor publiek. Bovendien ligt het totaal aan de andere kant van het eiland. Zo'n 15km van het dorp Oost-Vlieland. Wij zijn er met de Vliehorst express naartoe gereden. Een grote stoere truck die je via het strand helemaal naar de westpunt rijd. Zoals je op de foto kunt zien, hebben we ook nog even een kampvuurtje gestookt, en 'aan boord' hadden we de lokale accordeonist voor wat entertainment.

Op de achtergrond zie je de vuurtoren van Texel. Hemelsbreed waren we maar anderhalve kilometer hiervandaan. Denk niet dat je dit kunt zwemmen, de stroming in het gat is zeer sterk!

Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 32mm; ISO200; f/8; 1/25s