De 15 beste restaurants, bars en cafés van de Wadden
Reis jij binnenkort af naar de noordkust van Nederland of bezoek je een van de Waddeneilanden? Met deze culinaire gids heb jij je (horeca)zaakjes in no time op orde.
1. ‘t Kleine Oestertje, Oldehove (Groningen)
Foto: iStock
Restaurant ’t Kleine Oestertje in Oldehove, iets ten noorden van Groningen-stad, is een echte vondst. In dit intieme huiskamerrestaurantje met gemozaïekte schelpenmuren kun je terecht voor een avondje ‘visverwennerij’. Het befaamde menu komt in drie of vier gangen en bestaat in elk geval uit een schotel met verse schaal- en schelpdieren. Vis jij qua smaak achter het net? Stel dan je eigen menu samen op basis van vlees, gevogelte of vegetarische ingrediënten.
2. Pura Vida, Terschelling
Foto: Jonathan Andrew
Ook op Terschelling kun je genieten van het pure leven. De bowls, broodjes en andere gezonde lekkernijen van Pura Vida Foodbar zijn goed voor lichaam en ziel en voorzien je vakantie van een tropische glans. Inmiddels telt de keten twee vestigingen: eentje in West-Terschelling en eentje in Midsland. Laatstgenoemde is onlangs uitgebreid. Met een beetje geluk bemachtig je een tafeltje in de groene serre.
3. De Dikke Bries, Den Oever (Noord-Holland)
De Dikke Bries is een aangename ratjetoe. Kijk alleen al naar de tafels en stoelen: de ene set komt uit de kringloopwinkel en is in een felle kleur geschilderd, terwijl de andere set juist hedendaags is. Tel daar de kroonluchters en de maritieme snuisterijen bij op en je snapt: dit restaurant is het enige in zijn soort. In ‘het kombuis’ zetten de chef-kok en zijn maten alle zeilen bij om jou iets lekkers voor te schotelen. De kaart kenmerkt zich door verse visgerechten die gebonden zijn aan het seizoen en het weer. Vanaf het terras in de jachthaven van Den Oever kijk je uit op het IJsselmeer.
4. Restaurant De Basiliek, Appingedam (Groningen)
Foto: Alieke Eising
Alsof er een engeltje over je tong piest, zo goed is het eten dat je krijgt voorgeschoteld in Restaurant De Basiliek. Van dinsdag tot en met zondag kun je in het monumentale kerkje in Appingedam, op een half uurtje rijden van Groningen-Stad, terecht voor een goddelijke maaltijd. Kies à la carte of laat je verrassen door het chefsmenu: drie, vier, vijf of zeven gangen die perfect op elkaar aansluiten en met wijnen gepaird kunnen worden. Wil je eens iets anders? Informeer dan naar de mogelijkheid om een high tea of high wine te doen.
5. Brouwerij Dockum, Dokkum (Friesland)
Foto: Marit Anker
Ze kunnen je simpelweg niet ontgaan als je binnenstapt bij Brouwerij Dockum: de zilveren brouwketels die staan te blinken achter de glazen wand van het proeflokaal. De bieren die eruit voortkomen zijn eigentijds en toegankelijk. Geen ingewikkelde smaakcombinaties, maar gewoan spesjaal bier − van lichtblond tot donkerbruin en alles ertussenin. Het geheel is ondergebracht in een oude klimhal. Als je er toch bent, laat je dan vereeuwigen voor de komische muurdecoratie met als opschrift ‘Love is like IPA, it’s bittersweet’. Buiten wacht een terras.
6. Strandpaviljoen Kaap Noord, Texel
In het noordelijkste puntje van Texel, op de plek waar de Noordzee en de Waddenzee elkaar tegenkomen, vind je een van de fijnste strandtenten van het Waddengebied. Strandpaviljoen Kaap Noord beschikt over pluspunten die andere juist ontberen. Zo kijk je vanaf het terras uit op pittoreske strandhuisjes, de houten hippiesteiger vanwaar het bootje naar Vlieland vertrekt en het daadwerkelijke buureiland in de verte. Als het weer omslaat kun je je naar binnen verplaatsen. De hangstoelen bij de kachel en de vele schapenvellen nodigen uit tot een hartig maaltje of een kop koffie met Texels appelgebak.
7. Eetcafé Nooitgedagt, Harlingen (Friesland)
Foto: Eetcafé Nooitgedagt
Nooit gedacht dat het historische centrum van Harlingen zulke hippe zaken kende! Bistrostoeltjes, glanzende tegeltjes en muurschilderingen: het interieur van Eetcafé Nooitgedagt zou niet misstaan in de Grote Stad. Zo jong als de binnenkant is, zo oud is de buitenkant. Het pakhuis waarin het eetcafé schuilgaat is een van de best bewaarde panden van Harlingen en dateert uit 1647. Het smalle en knusse terras langs de gevel is dé plek voor een kop koffie en een krantje of een lome eetpauze. Onderweg naar de eilanden? Kom twee uur te vroeg en begin je vakantie hier.
8. Visrestaurant 't Pakhuus, Texel
Met zijn vier verdiepingen en historische details eist het bakstenen pakhuis in de haven van het Texelse Oudeschild alle aandacht op. Sinds de komst van Visrestaurant ’t Pakhuus worden hier geen goederen meer opgeslagen, maar herinneringen. Grote kans dat je het jaren na dato nog steeds hebt over de kreeftenbisque en zeetong die je hier at. Ben jij een liefhebber van visgerechten? Kies dan voor het driegangenkeuzemenu of vijfgangenverrassingsmenu. Bijzonder: de oesters en kreeften komen rechtstreeks uit een homarium en zijn dus verser dan vers. In de zomer is het goed toeven op het terras met uitzicht op de kotters en rondvaartboten in de haven. Het is niet de vraag óf Visrestaurant ’t Pakhuus in de Michelingids wordt opgenomen, maar wanneer.
9. Restaurant De Molenaar, Onderdendam (Groningen)
Hoewel de molenwieken van de 19de-eeuwse Hunsingo in Onderdendam allang zijn uitgedraaid, kun jij nog steeds een graantje meepikken. Onder in de korenmolen tref je Restaurant De Molenaar
10. De Jongens uit de Buurt, Marenland (Groningen)
Het terras van De Jongens uit de Buurt is typisch zo’n plek waar je de tijd uit het oog verliest. Terwijl je van de zonnestralen geniet en naar de voorbijvarende bootjes op het Winsumerdiep kijkt, tikken de uren weg. Is het jou buiten toch iets te fris? Zoek dan de intimiteit van de glazen kas op. De kaart wisselt in de winter maandelijks en staat tjokvol met streekgerechten, zoals mosterdsoep met Groninger metworst en poffert, een soort cake. Wil jij de calorieën er meteen weer aflopen? Voeg dan in op het Pieterpad dat pal ernaast loopt. Het restaurant ligt op het terrein van Marenland, een camping met hotel en jachthaven waar altijd van alles te beleven valt.
11. Het Brouwdok, Harlingen (Friesland)
Of je nou terugkomt van een barre tocht op zee, of gewoon een dagje door Harlingen hebt geslenterd: de ambachtelijke brouwsels van Het Brouwdok vormen de perfecte kroon op je Friese avontuur. In de havenbrouwerij, sinds 2018 gehuisvest in een voormalige houtloods, wordt volop geëxperimenteerd met nieuwe smaken die de bijzondere afkomst eren. Speel jij op veilig met een Wad Weizen, of durf je je te wagen aan De Dokwerker of de Captain’s Daughter? Strijk neer in het proeflokaal of op het kadeterras en ‘hop’ on board.
12. Bij Hammingh, Garnwerd (Groningen)
Foto: Marcel van Kammen
Bij
Hammingh is een instituut. Het café werd in 1876 gesticht door
Egbert Hammingh en geldt nog steeds als ontmoetingsplek voor mensen
uit de wijde omtrek.
Met een beetje fantasie (en voldoende alcoholische
versnaperingen) waan je je tijdens een bezoek zo’n anderhalve eeuw
terug in de tijd. Het terras ligt aan het Reitdiep waar boten
nog steeds af en aan varen, en ook de twee salons en barkamer zijn
doordrenkt met historie. De oude details zijn merk- en voelbaar,
van de krakende vloer tot de fraaie deurposten en de klassieke
werken aan de muur. In de zomer kun je in de boomgaard genieten van
al het lekkers uit de keuken. Het culinaire aanbod is geïnspireerd
op de
Wadden en staat vol met visgerechten en Groningse creaties.
Blote billetjes in het gras, iemand?
13. BOSQ, Texel
Is de slogan ‘Het Ibiza van het Noorden’ te vergezocht, of toch niet? BOSQ ontleent zijn naam aan het Spaans − bosque betekent bos − en voegt mediterrane smaken en temperament toe aan typisch Texelse producten. De opvatting leverde BOSQ diverse accolades op. Het toprestaurant wordt al jaren op rij vermeld in de Michelingids en bemachtigde ook een plekje in de Lekker500-ranglijst. De BOSQ Experience bestaat uit vier of zes gangen en is een feestje voor de zintuigen. Volgens de chefkok laten het vlees uit de wei en de vis, schaal- en schelpdieren uit de omringende wateren zich perfect combineren met mediterrane kruiden, oliën en andere zuidelijke invloeden. De naam BOSQ komt overigens niet helemaal uit de lucht vallen − het restaurant staat precies op de plek waar het dennenbos van Nationaal Park De Duinen van Texel ophoudt en de landerijen beginnen.
14. Viskiosk Havenzicht, Den Oever (Noord-Holland)
Viskiosk Havenzicht in Den Oever barstte zowat uit
zijn voegen en verhuisde daarom naar een nieuwer en sterieler pand
op vijftig meter afstand. Maar wat de nieuwbouw inboet aan charme,
maakt het méér dan goed met zijn uitgebreidere assortiment en
ruime, beschutte terras vanwaar je uitkijkt op de sluis tussen
het IJsselmeer
en de zee.
De eigenaren werkten jarenlang als vissers op de Noord-
en Waddenzee en bieden sinds 2011 het beste uit de zee aan:
gebakken of (zelf)gerookte visgerechten met raspatat en andere
visverrassingen.
15. Garnwerd aan Zee, Garnwerd (Groningen)
Foto: Garnwerd aan Zee
Wie had gedacht dat het kleine Garnwerd, ruim een eeuw na de hoogtijdagen van de handel en visserij, weer booming zou worden? Het hippe Garnwerd aan Zee ligt op slechts tien kilometer van Groningen-Stad en is een geliefde pleisterplaats voor fietsers, pleziervaarders en stadsontvluchters. Je zou het niet zeggen, maar het Reitdiep dat erlangs loopt kende tot de negentiende eeuw nog eb en vloed, net als de zee. Het ruim opgezette restaurant beschikt over een enorm terras aan het water en een speelstrand met zitzakken en trampolines. Kom jij vanaf het diep? Meer dan aan in de eigen haven. De lunch- en dinerkaart bevatten voor ieder wat wils.
Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief! Kun je geen genoeg krijgen van het Waddengebied? Bestel dan nu onze In Eigen Land Waddenspecial voor slechts €4,99!