Huismus
Limburg,
Nederland
De huismus, wie kent hem niet? Helaas gaat het niet zo goed met de huismus. Het is zelfs zo erg dat ze op de Rode Lijst van de Vogelbescherming is gezet. Hoewel de vogel in 2019 bij de tuinvogeltelling weer de meest getelde vogel in de Nederlandse tuinen was, moet je je niet blind staren op dat feit. Ten opzichte van 1980 is hun aantal namelijk gehalveerd en werd de vogel bij de telling slechts in de helft van de Nederlandse tuinen waargenomen, maar omdat hij in groepen leeft, wordt hij qua absolute aantallen het vaakst gezien. Oorzaak van deze drastische daling is zo goed als zeker het gebrek aan nestgelegenheid in de meeste nieuwe gebouwen. Ze worden het meest gezien bij oudere huizen, hokjes, schuren en stallen in een deels groene, liefst rommelige omgeving aan de stadsrand of op het platteland. Dakrenovaties en isolatie zijn hier blijkbaar minder aan de orde, zeker als het een schuur of stal betreft.
Er moet natuurlijk in de directe omgeving genoeg voedsel voorhanden zijn voor de jongen (insecten en larven), maar wat zeker zo belangrijk is, zijn de zogenaamde winterslaapplaatsen; de jaarrond vaste verblijfplaatsen in het groen in de buurt van het nest, die voor bescherming zorgen. In de nesten wordt namelijk wel geslapen, maar alleen door de broedende vrouwtjes en de jongen die nog niet uitgevlogen zijn. Niet door de anderen.
Deze foto heb ik kunnen maken voor onze caravan op de camping. Ik telde wel een zwerm van 30 vogels die de camping regelmatig bezochten. Hoewel de huismus voornamelijk zaden en insecten eet, is hij niet vies van wat broodkruimels. Daarmee kon ik ze dus lokken. Zeker als ze jonkies hebben is het wel prettig als ze ergens een gedekte tafel vinden, want die jongen zijn werkelijk onverzadigbaar. Bijzonder aan deze 3, die meerdere malen per dag een kijkje kwamen nemen, was dat het elke keer met pa mus was. Ma heb ik geen enkele keer gezien. Zou ze het te druk hebben, of misschien zijn overleden, zo vroeg ik me steeds af? Of is het voeren van de jongen een taak van het mannetje?
Laat een reactie achter
of Log in
reactie(s) bij "Huismus"
Knap dat je dit zo hebt kunnen zien en vastleggen.
Leuk voedermomentje
Heel mooi om te zien zo dichtbij!
Mooie vogels, ik heb er best veel in m'n tuin, en nesten onder de dakpannen, maar toch minder dan jaren geleden.
Wat triest dat het aantal huismussen zo is afgenomen. En wat een informatief stukje weer!
Wat een prachtige foto van dit gewone vogeltje. We moeten ze koesteren, ik zie ze hier in de tuin zelden, terwijl het barst van de kool- en pimpelmezen
Ik dacht dat ik naar mijn eigen foto zat te kijken :) Heb er nl bijna precies dezelfde uit Marokko geplaatst
Weer een goed verhaal, zo kan je toch genieten op de vierkante meter
De kleintjes lijken groter dan pa, hard werken om deze schrokoppen te voeden!
Hier wemelt het (gelukkig) nog wel van de huismussen. Pa zorgt goed voor de kleintjes.
Heel goed verhaal over de huismus, en wat een Prachtige momentopname.
Wat een mooi moment heb je hier te pakken! Ook hier zie ik de huismus nog maar zelden terwijl ik ze vroeger als kind vaak zag. Hopelijk komt het snel weer goed met de mussen!
Leuk om de huismus hier bezig te zien, op de camperplaats in Marokko zaten er ook heel veel. Die heb ik dus in alle rust bestudeerd. Daar werd de voer taak door beide ouders uitgevoerd. Hopelijk gaat het in de toekomst weer beter met onze huismus
Leuke foto